Oleh Barna försöker bära bort Arsenij Jatsenjuk. Foto: TT

Slagsmål i Ukrainas parlament

Uppdaterad
Publicerad

Slagsmål utbröt i Ukrainas parlament när premiärminister Arsenij Jatsenjuk på fredagen höll ett tal om det gångna året. Både president Porosjenkos anhängare och tusentals demonstranter kräver att Jatsenjuk ska lämna sin post.

Premiärministern var just i färd med att leverera sitt tal till parlamentet när ledamoten Oleh Barna gick fram till honom och räckte över en bukett röda rosor.

Med en arm om Jatsenjuks midja och den andra mellan premiärministerns ben bar Barna sedan bort Jatsenjuk från talarstolen. Den späde premiärministern försökte klamra sig fast i talarstolen när hans partikollegor rusade fram till undsättning.

Slagsmålet mellan premiärministerns parti och president Petro Porosjenkos anhängare varade i tre minuter innan politikerna lugnade sig och gick tillbaka till sina platser.

Bad om ursäkt

Premiärministern klarade sig oskadd. Efter att slagsmålet startat klev Jatsenjuk åt sidan och ses på bilder le mot en kvinna som kommer fram och pratar med honom. Efter avslutat slagsmål fortsatte Jatsenjuk sitt avbrutna tal.

– Parlamentet är inte en cirkus, sa Jatsenjuk när han hade återvänt till talarstolen.

Ledaren för Petro Porosjenkos anhängare bad om ursäkt med löften om att Oleh Barna skulle straffas för sitt beteende. Enligt ukrainsk media ska Barna ha blivit förbjuden att närvara vid de kommande fem parlamentssammankomsterna.

Barna har den senaste tiden ägnat sig åt att försöka samla ihop underskrifter för en misstroendeomröstning mot Jatsenjuk som enligt reglerna inte har kunnat avsättas med hjälp av en sådan omröstning under sitt första år som premiärminister.

Spänd stämning

Porosjenko och Jatsenjuk ingår i samma koalition, men stämningen mellan de bådas anhängare har på senare tid varit spänd. Ukrainas ekonomi går dåligt och i östra Ukraina har det snart två år gamla inbördeskriget krävt 9.000 offer.

Utanför parlamentet protesterade på fredagen tusentals människor som, precis som Porosjenkos anhängare, kräver att regeringen och Jatsenjuk ska avgå.

Inte första gången

Fredagens slagsmål är inte det första i och omkring det ukrainska parlamentet de senaste åren. I augusti förra året drabbade Oleh Ljasjko, mannen som kom tre i presidentvalet i juli 2014, samman med parlamentskollegan Oleksandr Sjevtjenko.

Bland annat kallade Ljaskjo då Sjevtjenko för fetto vilket fick den sistnämnde att ilskna till och gå till fysiskt angrepp. Även 2011 uppstod tumult inne i parlamentet då and andre vice talmannen tog strypgrepp på Ljasjko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.