Majoriteten av Italiens 60 miljoner italienare håller sig instängda i sina hem men frustrationen bland dem som inte vill vara instängda växer för varje dag. Foto: EPA/Ettore Ferrari

Smitthärdar nu även i södra Italien – tusentals bryter mot karantänen

Uppdaterad
Publicerad

Utegångsförbudet hålls inte i Italien. Bara i lördags stoppades över 7 000 personer ute utan tillstånd. Nu har smitthärdar uppstått även i söder.- Det är 90 procent som är ansvarsfulla, 10 procent har inte förstått alls, säger Vincenzo De Luca, president för regionen Campania.

Det den italienska regeringen gjort allt för att förhindra har nu skett. Smitthärdar har bildats även söderut. Det rör fem samhällen i regionen Campania, där Neapel är största stad. Smittspridningen tycks ha börjat i småstaden Ariano Irpino med 22 000 invånare.

Regionpresidenten: ”10 procent har inte fattat alls”

Smittan sprids nu fort, det finns 400 bekräftade fall i regionen och de fem berörda kommunerna har helt stängts av med vägspärrar och polis, på beslut av regionspresident Vincenzo De Luca.

Han rasar mot alla som bryter mot karantänerna och är på stranden eller ute på promenad.

– Vi har 90 procent som har förstått och tar ansvar, 10 procent har inte fattat alls. Dessa måste neutraliseras, säger De Luca på en presskonferens.

Majoriteten av Italiens 60 miljoner invånare håller sig instängda i sina hem och sjunger tillsammans på balkonger och i fönster för att hålla modet uppe.

– Jag är stolt över er, ni är ett exempel för hela världen, sa premiärminister Giuseppe Conte i sitt numera dagliga tal till nationen.

Han betonar dock att inga segrar är vunna än och att det värsta återstår. Bara i går dog 368 personer. Om karantänerna kommer att ha effekt eller ej återstår att se.

Hundar hyrs ut för 10-25 euro i timmen – för att bryta karantänen

För varje dag som går växer också frustration och spänningar bland dem som inte vill vara instängda i sina hem. Bara i lördags stoppade polis och militär över 7 000 personer som bröt mot utegångsförbudet. Allt fler tycks beredda att ta risken för böter och åtal för att vara ute i frihet. Särskilt de skollediga ungdomarna rör sig ute trots förbud.

Andra har gjort en affärsidé av att det är tillåtet att gå ut med hunden. De hyr ut sina hundar för 10-25 euro i timmen.

Allt sammantaget, med folk som också går till jobbet och handlar mat, rör sig väldigt mycket folk ute.

Regionspresident De Luca säger att det är svårt i demokratiska länder att isolera folk.

– I Europa har vi inte samma metoder som i Kina. Där sköt man en som bröt mot karantänen, säger De Luca och fortsätter:

– Men folk har fått sina huvuden för annat än att ha öronen på, de måste tänka, använda hjärnan. Vi utökar övervakningen nu, läget är allvarligt.

Karantänsbrytare

Bara i lördags stoppades 7 000 personer ute utan tillstånd runt om i landet. En ökning med 49 procent mot föregående dag. Beteendet skapar spänningar mellan folk och dödshot har förekommit i sociala medier.

Några av de saker som folk har ägnat sig åt när de har lämnat hemmen:

 • Fiskare, både yrkesfiskare och privat
 • Butiker som har öppet utan tillstånd
 • Prostituerade. En kvinna i Ravenna greps två gånger i lördags natt. Smittrisken är förstås stor.
 • Kunder till prostituerade
 • Ungdomar som spelat fotboll
 • Folk som spelat basket ute
 • Hemmafester med stora folksamlingar
 • Folk ute och går utan anledning
 • Grillfester
 • Folk på stranden
 • Folk ute i bergen på utflykt
 • Folk som letar färsk sparris
 • Olaglig körskola
 • Svartklubbar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.