Foto: Andre Wallström/Rough Studios

”Smuggelhundar finns överallt”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

När jag skulle köpa min första hund för tio år sedan började jag som många andra titta efter en via säljsidor på nätet. Det var lättillgängligt och eftersom allt i från bilar till kameror redan köps via annonssidor kändes det inte särskilt främmande. Men ganska snart berättade en vän att vi skulle passa oss för ”Blockethundar”. De kunde tydligen vara dåligt avlade eller rent av smugglade. Jag förstod inte då, men förstår bättre nu.

Jonny von Wallström

Dokumentärfilmare

Istället kontaktade vi några som vi fått tips om. De skulle vara mer seriösa sades det och ganska snabbt fattade vi vad det innebar. Likt en adoption skulle det avgöras om vi var lämpliga föräldrar. Inte vice versa.

Om du som första gången köpare plötsligt sitter i vad som känns som ett polisförhör skulle många tveka. Men kanske mest irriterande är att flera seriösa uppfödare vill undvika att sälja en hund till någon som aldrig haft en.

Dokument inifrån: Älskade smuggelhund

Men vi människor är vana att köpa vad vi vill. Eller åtminstone det vi har råd med. Och det är alltså där möjligheten för oseriösa smugglare uppstår. Genom alla säljsidor på nätet är det väldigt enkelt att sälja och köpa något snabbt. Det är den här enkelheten som vi älskar.

När vår första hund var tre år tog vi över en annan hund. Då var hon sex månader. Vi visste bara att de tidigare ägarna hade köpt hunden via en säljsida på nätet men kunde aldrig föreställa oss hur illa det skulle gå.

Ofta tar det några år för sjukdomar att visa sig. När det väl händer är du så kär i den att du är mer eller mindre villig att göra allt för den. Först då fattar du hur dyr en hund faktiskt kan bli. Det startar oftast lyckligt, men flera tvingas sen sörja sina nya familjemedlemmar bara veckor efter att de tagit hem sin valp. Utan att förstå hur allt gick till eller vad som hände.

Nala, som hon hette, fick inte problem förrän hon var över ett år. Det hela började med att hon fick problem att gå och tvingades till två operationer i ett knä. Då konstaterades det att hon även hade mjukt gomsegel, något som försvårade andningen och eventuella framtida operationer.

Innan Nala fick fylla tre år dog hon. Hon föll ihop förlamad. Vi gick från att gulla med en valp till att begrava henne över en natt. Det är förmodligen det mest traumatiska jag gått igenom. När nära släktingar som dött har jag inte alls tagit lika hårt. Kanske var det att hon bara försvann så snabbt. Eller så är bandet till hundar starkare. Men en sak är säker, det är inget jag skulle vilja uppleva igen.

Att en hund säljs billigt på nätet är ofta ett tecken på att något inte står rätt till. Men det märkliga är att i dag säljs smuggelhundar för ungefär samma pris som en bra avlad legal hund. När det gäller populära raser finns det så stor efterfrågan att seriösa kennlar inte kan stilla behovet. Smugglarna är inte heller dumma. De känner väl till systemet och i vissa fall säljs hundarna som svenskfödda.

Så hur ska du veta om en hund faktiskt är smugglad eller ej? Jag ringde tullen för att höra mig för och de svarade: ”En smuggelhund har inga papper; ingen stamtavla, hälsodokument och inget pass”. Men det var något i den enkla beskrivningen som jag hade svårt att acceptera. Kan det verkligen vara så enkelt?

Så fem år efter Nalas död började jag söka efter kvinnan som en gång sålt henne. Jag valde att dokumentera den här resan. På vägen har jag förstått att smuggelhundar finns överallt. Många av de som köpt en vet inte ens om att de har en, att deras hund förts in från utlandet på oklara grunder.

Och det är den här resan, och mina lärdomarna av den, som kommit att bli filmen: Älskade smuggelhund.

Fakta

Så undviker du att köpa en smuggelhund

  • Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.  
  • Många smugglade hundar säljs via mellanhänder så begär att få träffa valpens mamma i hemmamiljö.  
  • Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.  
  • Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer.  
  • Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen.  
  • Om djuret är från ett annat land och är lagligt infört ska du begära att få se alla dokument för införsel. Dessa dokument ska även medfölja djuret när du övertar ansvaret för djuret.  
  • Begär att få stamtavlan samtidigt som hunden.  
  • En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige. Detta då det är förbjudet att kupera öron och svans här.  
  • Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.

Källa: Jordbruksverket

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Dokument inifrån: Älskade smuggelhund

Mer i ämnet