46-åring frias för terrorförberedelse

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt friar en 46-årig man som i tingsrätten dömdes för förberedelse till terroristbrott. Han fälls för terrorfinansiering.

Mannen dömdes i mars av Solna tingsrätt till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering. Rätten ansåg det bevisat att 46-åringen stått i kontakt med terrororganisationen IS. Enligt tingsrätten hade 46-åringen införskaffat kemikalier tänkta att användas till en sprängladdning.

Hovrätten gör dock en annan bedömning och friar mannen från förberedelsebrottet.

Även om han haft kemikalier och andra föremål i sin ägo är det inte bevisat att han har haft för avsikt att använda dessa för att begå ett terrorbrott, resonerar hovrätten.

Utslaget var väntat, då hovrätten efter förhandlingen beslutat att häva häktningen av honom. Han försattes dock inte på fri fot, utan togs i förvar av Säkerhetspolisen.

En medåtalad man frias liksom i tingsrätten för förberedelse till terrorbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer