Lagrådet kritiserar regeringens maktförslag

Uppdaterad
Publicerad

Socialminister Lena Hallengren (S) bjuder in riksdagens partier till samtal om regeringens förslag om utökade befogenheter för att få fatta snabba beslut om coronaåtgärder utan att fråga riksdagen först.

Lagrådet har bett regeringen klargöra delar av förslaget. Det handlar bland annat om tillägget att riksdagen ska få möjlighet att granska och stoppa beslut ”snarast”, vilket Lagrådet tycker är en alltför vag beskrivning. Lagrådet är också kritiskt till att remissinstanserna bara fick 24 timmar på sig att svara.

KD är emot förslaget i sin nuvarande form. ”KD vill att regeringen har de redskap som krävs, men riksdagen måste alltid få sista ordet”, skriver KD-ledaren Ebba Busch på Twitter. Även M och V har invändningar. Lena Hallengren tycker ändå att Lagrådet trots kritiken ger regeringen rätt i att det kan finnas behov av tillfälligt ökade befogenheter kring smittskyddsfrågor.

”Regeringen har i dag inte verktyg för att till exempel snabbt kunna stänga en färjehamn eller ett köpcenter, trots , att det är insatser som kan behöva göras med mycket kort varsel.” skriver hon i en kommentar till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer