Lagrådet kritiserar regeringens maktförslag

Uppdaterad
Publicerad

Socialminister Lena Hallengren (S) bjuder in riksdagens partiertill samtal om regeringens förslag om utökade befogenheter för attfå fatta snabba beslut om coronaåtgärder utan att fråga riksdagenförst.

Lagrådet har bett regeringen klargöra delar av förslaget.Det handlar bland annat om tillägget att riksdagen ska få möjlighetatt granska och stoppa beslut ”snarast”, vilket Lagrådet tycker ären alltför vag beskrivning. Lagrådet är också kritiskt till attremissinstanserna bara fick 24 timmar på sig att svara.

KD är emot förslaget i sin nuvarande form. ”KD vill att regeringenhar de redskap som krävs, men riksdagen måste alltid få sistaordet”, skriver KD-ledaren Ebba Busch på Twitter. Även M och V harinvändningar. Lena Hallengren tycker ändå att Lagrådet trotskritiken ger regeringen rätt i att det kan finnas behov avtillfälligt ökade befogenheter kring smittskyddsfrågor.

”Regeringenhar i dag inte verktyg för att till exempel snabbt kunna stänga enfärjehamn eller ett köpcenter, trots , att det är insatser som kanbehöva göras med mycket kort varsel.” skriver hon i en kommentartill TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.