Foto: Scanpix

Snowdenrykte tvingade president att landa

Uppdaterad
Publicerad

Planet, med Bolivias president Evo Morales ombord, tvingades ned i Österrike, vilket fick Bolivia att protestera kraftfullt. Skälet var misstankar om att Edward Snowden fanns ombord.

Misstanken om att Edward Snowden fanns med på ett plan från Moskva fick flera länder att stänga sina luftrum. Planet, med Bolivias president Evo Morales ombord, tvingades ned i Österrike vilket fick Bolivia att protestera kraftfullt.

En ”aggression”

Bolivias FN-ambassadör Sacha Llorentty kallade det för ”aggression” och ett brott mot folkrätten när österrikiska myndigheter sökte igenom planet. Utrikesminister David Choquehuanca antydde att Morales liv kan ha varit i fara på grund av vad han kallar en framtvingad nödlandning.

Snowden och USA:s avlyssning

Llorentty säger sig säker på att ordern om att tvinga ned Morales plan kom från USA. Bolivia tänker nu anmäla såväl Österrike som de länder som hindrat flygningen för FN.

Ingen gömd

Frankrike, Spanien, Portugal och Italien uppges ha stängt sina luftrum för det plan som Morales lämnade Moskva med i tisdags kväll för att flyga hem. Snowden, som USA anklagar för spioneri och stöld av hemligstämplat material, antas befinna sig i Moskva.

Myndigheterna i Österrike sade först att man bara kontrollerat passagerarnas pass och inte genomsökt planet, då det saknades juridisk grund för det.

På onsdagsförmiddagen framgick att planet trots allt genomsökts, och att ingen hittats gömd ombord.

Sedan Spanien som sista land givit klartecken kunde Morales plan lämna Wien vid lunchtid, efter ett halvt dygns försening.

Morales vill granska Snowdens ansökan

Bolivia är ett av 21 av länder som fått asylansökningar av Snowden. Flera av dem har avslagit hans ansökan, men Morales har gjort klart att Snowdens ansökan kommer att beaktas. Snowden har anklagat Washington för att pressa utländska ledare att vägra honom asyl.

De senaste avslöjandena som via Snowden nådde medierna i helgen rörde USA:s spionage på EU och EU-länder, och har väckt skarpa protester från bland annat Frankrike. EU:s ambassadörer ska diskutera spionanklagelserna i Bryssel på torsdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden och USA:s avlyssning

Mer i ämnet