Den stora efterfrågan på fläktar får folk att annonsera bort sina gamla fläktar till högt pris. Foto: Leif R Jansson/TT

Sociala medier i helspinn över fläktbristen

Publicerad

Värmen är hög i länet – det föder förstås en stor efterfrågan på fläktar. Varuhusen har inte möjlighet att täcka upp behovet. Det passar privatpersoner på att göra affär av. 

Den senaste tidens värmebölja har fått varuhusen att gå på knäna när det gäller att möta efterfrågan på fläktar. 

– Värmen gör ju sitt och fläktarna är just för tillfället utsålda, det finns kanske en eller två kvar i Malmö. Vi har lagt in ordrar från leverantören, men fläktarna kommer att vara slut de närmsta veckorna, säger Maria Elmgren, marknadskoordinator på Elgiganten.

Tillfället gör affären verkar det som. Åtminstone om man tittar på sociala medier runt om i länet. På nätet finns det gott om efterlysningar av folk som är på desperat jakt efter fläktar i den kvalmiga luften. 

”Säljer till höga priser”

Det finns även de som passar på att tjäna sig en hacka. SVT Nyheter Västerbotten har sett ett antal annonser som vill möta efterfrågan – till rätt pris. Runt om på internet går att finna privatpersoner som säljer sina gamla fläktar till höga priser. Frågan är hur pass kalla de varma länsborna klarar av att vara i sin väntan på fläktar. 

– Efterfrågan är enorm och vi kommer inte kunna tillgodose den inom den närmsta veckan. Det är en fråga som lyfts i stort, från kundtjänst till lagershoppar. Vi förväntar oss en leverans med tusentals fläktar nästa vecka men vi kommer inte kunna täcka upp efterfrågan, säger Nora Ay, pressansvarig på NetonNet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer