Sökandet fortsätter efter de fyra personer som saknas. Foto: Prakash Mathema/AFP/TT

Sökandet fortsätter efter flygkrasch i Nepal – fyra saknas

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsarbetare fortsätter på måndagen att söka efter de fyra personer som fortfarande saknas efter flygkraschen i Nepal.

Minst 68 personer omkom sedan flygplanet störtade ned i en brant ravin, slogs sönder och fattade eld intill staden Pokhara i centrala Nepal på söndagen.

Soldater har använt rep och bårar för att hämta upp kroppar ur den 300 meter djupa ravinen sent in på natten.

Vid sjukhuset i Pokhara och flygplatsen i huvudstaden Katmandu, där flyget lyfte ifrån, väntar oroliga familjemedlemmar på information om sina nära och kära.

– Vi ber för ett mirakel. Men hoppet att hitta överlevande är noll, säger en lokal tjänsteman.

Under måndagen har flygplanets svarta låda hittats, liksom flygdata och en ljudupptagning från cockpit.

Hörde rop på hjälp

Räddningsarbetet har återupptagits på morgonen, men försvåras av den bergiga terrängen.

Tjock rök och en våldsam eldsvåda hindrade dessutom de första räddningsförsöken.

– Lågorna var så heta att vi inte kunde komma i närheten av vraket. Jag hörde en man ropa på hjälp, men på grund av lågorna och röken kunde vi inte hjälpa honom, säger Pokharabon Bishnu Tiwari som var bland de första på plats efter kraschen.

Räddningsarbetet försvåras dessutom av dimma.

– Vi fortsätter sökandet efter en eller två timmar när vädret klarnar, säger A K Chhetri.

Roterade mot marken

Flygplanet kraschade i närheten av en nyligen öppnad flygplats i Pokhara. Ombord fanns 72 människor, varav 68 passagerare och fyra besättningsmedlemmar, enligt flygbolaget Yeti Airlines.

57 nepaleser, fem indier, fyra ryssar, två sydkoreaner och en var från Argentina, Irland, Australien och Frankrike var ombord.

Det är fortfarande oklart vad som låg bakom olyckan. Bilder från platsen visar hur planet börjar rotera så att ena vingen vänds mot marken strax före kraschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.