Hittekatten Sören Fernström är landets mest klappade klatt. Pengarna han samlar in skänks till olika katthem. Foto: SVT

Sören Fernström: Sveriges mest klappade katt

Publicerad

Möt den goa hittekatten som blivit katthemmens största fyrbenta välgörare.

Sören Fernström heter en av Sveriges mest kända och klappade katter. Han övergavs vid fyra månaders ålder och kom till ett katthem. Sedan hamnade han hos sina nuvarande ägare och blev en marknadskatt. Idén är att folk betalar en slant för att klappa Sören, och alla pengarna skänks till olika katthem.

– Det är viktigt att klappa Sören för att hjälpa alla katter som behöver lite extra stöd här i livet. Han är  ju själv en av katterna som mått dåligt när han var liten, och nu mår han ju toppen, säger Airi Andersson.

På fem år har ”klappekatten” Sören Fernström dragit in hela 350.000 kronor till katthemmen, och han är väl igenkänd på till exempel kattutställningar. Lilian Jonsson har klappat honom flera gånger.

– Jag klappade honom för femhundra igår. Jag tycker han är värd det, säger hon med ett skratt.

Mer om katter blir det med Susanne Hellman Holmström i tisdagens Go'kväll. Hon pratar bland annat om hur de klarar vintern och fler sätt att hjälpa hemlösa katter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.