Foto: SVT

SKR om vårdköerna: Ändå hoppfullt

Publicerad

De långa vårdköerna är en naturlig konsekvens av personalomfördelningar under pandemin, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner, SKR. Men lägre smittspridning, och med det även mindre belastning på sjukvården, kan frigöra resurser för att ta hand om vårdskulden.

Uppskattningsvis 126 000 färre operationer har genomförts i Sverige sedan pandemins början, enligt SVT:s sammanställning – något som har inneburit utökade vårdköer.

Bland annat är det ortopediska operationer, ögonoperationer och en del rekonstruktioner efter akuta tillstånd som skjutits upp, enligt SKR.

– Det viktigaste nu är att pandemin viker, att vi ser en minskad smittspridning, säger Emma Spak om möjligheterna att genomföra fler operationer.

Hör mer om utsikterna för att ta igen vårdskulden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.