Glyfosat är den aktiva substansen i världens vanligaste bekämpningsmedel, där Roundup är det överlägset mest använda och kända. I Sverige är det förbjudet att spruta glyfosat på grödor under växtperioden. Men i andra länder är det tillåtet med besprutning precis före skörd.
Det är ett omstritt bekämpningsmedel. 2015 klassificerade världshälsoorganisationen WHO glyfosat som troligen cancerframkallande, men EU:s expertmyndigheter har avfärdat larmet.
Under gränsvärdena
SVT Nyheter har tillsammans med test- och researchföretaget Testfakta valt ut 15 importerade livsmedel som är vanliga på de svenska matborden och skickat dem till livsmedelslaboratorium för analys.
Testet visade på spår av glyfosat i sju av de 15 testade varorna. Det rör sig om röda och gröna linser, Bran-flakesflingor från två olika märken, knäckebröd med sesam, flerkornsflingor och kikärtor. I samtliga fall låg nivåerna under de tillåtna gränsvärdena. Maten är odlad i olika länder i Europa, Kanada och Argentina.
Används före skörd
På Kemikalieinspektionen är man inte förvånad över testresultatet. Det beror på den generösa användningen av glyfosat nära inpå skörd, som inte är tillåten i Sverige.
– Vi påvisar inte glyfosat i svenska livsmedel. Däremot så visar ju den här undersökningen att det förekommer resthalter i produkter från andra länder, säger Peter Bergkvist, utredare på Kemikalieinspektionen.
Är det ett problem att äta glyfosat?
– Det är av försiktighetsskäl som de här begränsningarna har införts ursprungligen. Den allmänna uppfattningen är ju att man ska begränsa riskerna så långt det är möjligt. Och onödiga risker bör man eliminera. Och det är så vi har hanterat det i Sverige, säger Peter Bergkvist.
Livsmedelsverket anser att det inte finns någon anledning till oro.
– Även om man har hittat glyfosat i maten och det finns i importerade livsmedel så är det inget man behöver oroa sig för som konsument, säger Annelie Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket. Hon pekar på bedömningen att rester av glyfosat är riskfria att konsumera så länge de inte överstiger de tillåtna halterna.
Förbjudet inom ekologiskt jordbruk
Glyfosat är giftigt för vattenlevande organismer, det stör ekosystem och slår ut biologisk mångfald. I Sverige får glyfosat användas på våren före sådd och på hösten efter skörd. Inom ekologiskt jordbruk är det helt förbjudet.
– Om man vill undvika glyfosat eller andra bekämpningsmedelsrester så ska man välja ekologiska livsmedel. I det här fallet om man vill undvika just glyfosat så kan man välja svenska livsmedel med gott samvete, säger Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen.