Partiledarna under måndagens partiledardebatt på TV4. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Busch går till attack mot statsministern: ”Du duckar frågan”

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraften fick stämningen att hetta till under TV4:s partiledardebatt. Men det var under debatten om kriminaliteten som Ebba Busch (KD) och Magdalena Andersson (S) hamnade i en ordentlig ordväxling.

– Sveriges statsminister duckar frågan, hävdade den kristdemokratiska partiledaren när hon vill ha svar på varför regeringen inte höjer straffen.

Det blev skarp ordväxling när måndagen bjöd på årets första partiledardebatt. Magdalena Andersson (S) gjorde också sin första tv-debatt som partiledare.

TV4 hade bestämt två ämnen att diskutera. Klimatpolitik och kriminalpolitik.

Under den senare var det frågan om visitationszoner som splittrade partierna. Jimmie Åkesson (SD) menade att det skulle ”få laglydiga människor att känna sig trygga”, Märta Stenevi (MP) höll inte med:

– Det är inget annat än ett rasistiskt förslag. Det kommer att rasera tilltron till myndigheterna.

”Danska straff”

Höjda straff presenterades återkommande som en lösning på gängkriminaliteten. Flera partiledare sneglar på vårt grannland som ett föredöme.

– Det hjälper att låsa in folk. En människa i fängelse kan inte skjuta någon, sa Jimmie Åkesson (SD) som fick medhåll från Ulf Kristersson (M) som även han vill se hårdare straff:

– Vi behöver danska straff på svenska grovt kriminella.

Utbildning som lösning på gängkriminaliteten var en annan åtgärd som flera partiledare föreslog.

– Man kan inspireras av Danmark och deras hårdare straff. Men man kan också inspireras av deras forskning som visar att det är satsning på skolan som har fått Danmark att knäcka gängen, sa Annie Lööf (C).

– Det viktigaste av allt är att investera i skolan. Vi tycker också att det finns ett föräldraansvar. Föräldrar som tillåter kriminell aktivitet i hemmet ska kunna vräkas, sa Nyamko Sabuni (L).

– Vi måste stoppa nyrekrytering och då måste vi satsa på skolan och stoppa marknadsskolan som driver på mer segregation, sa Magdalena Andersson (S).

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar poängterade flera gånger att gängbråken handlar om narkotika:

– Vi måste stoppa pengarna. Vi måste få ett nattliv och restaurangliv utan narkotika.

”För folket bakom ljuset”

Förutom kriminalitet så diskuterades också klimatpolitik. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) menar att vinterns höga elpriser delvis beror på att kärnkraftverk har lagts ned. Något Jimmie Åkesson (SD) höll med om:

– Regeringen har ägnat sig åt att lägga ner kärnkraften i förtid och därför har vi den här situationen i dag.

Märta Stenevi (MP) var kritisk till kärnkraftslinjen och menade att det istället borde satsas mer på havsbaserad vindkraft.  

– Oppositionspartierna för folket bakom ljuset. Om hushållet ska få billig och grön el som krävs för den enskilda så måste ni sluta stoppa utbyggnad av havsbaserad vindkraft. 

Annie Lööf (C) menade även hon att vindkraften skulle kunna vara en lösning. En bild hon inte ansåg att Moderaterna delade.

– Kristersson vill inte lösa energifrågan. Han vill trycka upp den på valaffischer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.