Statsministern håller jultal

Uppdaterad
Publicerad

Det var en mörk bild av Sverige som Ulf Kristersson (M) målade upp under sitt första jultal. Från semesterresidensen på Harpsund påpekade statsministern att landet befinner sig i ett ”mycket allvarligt läge.”.

– Åren framöver kan bli de ekonomiska tuffaste för vårt land sedan 90-talskrisen och finanskrisen, säger han. 

Enligt statsministern befinner sig Sverige, utöver den globala klimatkrisen, i tre kriser samtidigt: en inre säkerhetskris, en yttre säkerhetskris med Rysslands anfallskrig mot Ukraina, en energikris och en ekonomisk kris.

Han menar även att Sveriges säkerhetspolitiska läge, sedan Rysslands invasion av Ukraina, är det sämsta sedan andra världskriget.

– Vi kan inte utesluta risken att konflikten sprider sig ytterligare, säger statsministern och påpekar att Sverige redan befinner sig i en så kallad ”gråzonskrigsföring”.

Kristersson riktar även kritik mot den tidigare regeringen:

– Åren av ständigt svagare regeringsmakt är över. Vi kommer att genomföra ett paradigmskifte i svensk politik, säger Ulf Kristersson.

Talet skulle egentligen ha hållits den 14:e december men ställdes in då statsministern blev sjuk. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.