Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson under sitt årliga jultal på lördagen. Foto: Christine Olsson/TT

Socialdemokraterna upprepar krav på elräkningsakut

Uppdaterad
Publicerad

I samband med det årliga jultalet upprepade Socialdemokraterna förslaget om en el- och gasräkningsakut.

– Vi ser ingen annan utväg, säger Magdalena Andersson (S).

Elkrisen och de höga prisernas effekt på hushållen var på tapeten när Magdalena Andersson (S) intog scenen i Solna.

– När ett paket smör kostar 70 kronor och elräkningen skenar, då får man stora hål i plånboken, säger Magdalena Andersson (S).

Strax innan talet presenterade partiet ett kommande initiativ i riksdagens finansutskott gällande en gas- och elräkningsakut. Förslaget med en ”elräkningsakut” lanserades redan under valrörelsen och går ut på att staten erbjuder lån till elhandelsbolagen för att säkra att de i sin tur ska kunna erbjuda avbetalningsplaner till kunderna. Nu räknas även räkningar på gas in i förslaget.

– Det skulle vara en avgörande möjlighet för hushåll och företag att ta sig genom vintern, säger Magdalena Andersson (S).

Partiet ställer även krav på regeringen om att få åtgärder på plats för att stoppa elbolagens övervinster samt att Sverige ska visa ett ökat ledarskap inom EU för att lösa energikrisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.