Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jens Stoltenberg på Världsekonomiskt forum i Davos. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / TT

Stoltenberg: Turkiet är en viktig Natomedlem

Uppdaterad
Publicerad

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är fortsatt optimistisk till ett finskt och svenskt medlemskap i alliansen. Samtidigt betonar han att det är viktigt att hantera Turkiets ”säkerhetssynpunkter”. Turkiet presenterade på tisdagen en kravlista för att godkänna Sveriges Natomedlemskap.

På den lista som Turkiet presenterade under tisdagen finns bland annat krav på säkerhetsgarantier från Sverige och att landet samarbetar i kampen mot terrorism.

Trots att Turkiet motsätter sig att Sverige och Finland ansluter är Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg fortsatt optimistisk till att snart kunna utöka alliansen, det framgick under hans framträdande på Världsekonomiskt forum i Davos på tisdagen, rapporterat TT. Men han lyfte också Turkiet och betonade vikten av att ”hantera” landets ”säkerhetssynpunkter”.

– Turkiet är en viktig Natomedlem. Vi måste komma ihåg att inget annat Natoland har drabbats av så många terrordåd som Turkiet och inget land hyser så många flyktingar som Turkiet, konstaterar Stoltenberg.

Finland och Sverige till Turkiet

Stoltenberg ska också ha sagt att han pratade med Turkiets president Erdogan i lördags.

– Och vi har också sett alla offentliga uttalanden. Vi måste göra vad vi alltid gör i Nato: sätta oss ner och hantera synpunkter som medlemsländerna har.

Sverige och Finland ska enligt Sveriges Radios Ekot nu skicka en varsin delegation till Turkiet för att söka framsteg i relationerna mellan Sverige, Finland och Turkiet. President Erdogan sa i ett uttalande i förra veckan att det inte är någon idé att Sverige och Finland skickar representanter till Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.