Stora skillnader i bilars rostskydd

Uppdaterad
Publicerad

Har du problem med rost på bilen? Skillnaderna mellan hur olika bilmodeller rostar är stora. Flera tillverkares bilar som t.ex. Hyundai, Ford och Mercedes har allvarliga rostskador redan efter några år. Det visar en undersökning som Rapport tagit del av.

Så här gick undersökningen till:

• Korrosionsinstitutet har testat rostskyddet på 25 av de vanligaste bilmodellerna (1998-2001) i Norden.

• Drygt tusen krockskadade bilar i Norden har undersökts. Dörrar, motorhuvar, bakluckor, bakskärmar och tröskellådor har sågats i tu. Dessa delar har sedan undersökts vad gäller rostangrepp och ytbehandling. På så sätt har rostangrepp upptäckts innan dessa blivit synliga på utsidan.

• När för få fordon av en modell eller för få ytor undersökts har dessa inte tagits med då medelbetyget av rostgrad beräknats. I bilmodeller 1998-1999 gäller det Mercedes A och C-class och 2000-2001 handlar det om Mazda 626, Mercedes A och C-class samt Nissan Primera.

Undersökningens resultat

Resultatet visar på stora skillnader mellan olika bilmodeller. För de modeller med sämst rostskydd märks försämringar redqan efter tre års körning.

De modeller från 1998-1999 med bäst resultat var Audi A4, Volvo S70/V70 och Saab 9-5. Bland de testade modellerna fick Hyundai Accent, Ford Mondeo och Mazda 626 sämst medelbetyg.

Bland 2000-2001 års modeller var Audi A4, Citroen C5 och Renault Laguna allra bäst. Sämst var Hyundai Accent, Ford Focus, Mercedes E-class och Ford Mondeo.

Några faktorer som påverkar bilens rostskydd:

• Bra design. Ett sätt att undvika onödiga fogar och direkt inflöde av fukt och smuts i punktsvetsade spalter och områden där plåt lagts omlott.

• Utbeläggning av metall och en tjockare zinkbeläggning förlänger rostskyddet av stålplåten.

• Behandling med rostskyddsmedel i hålrum.

• Applicering av AD-lack före tätning av fogar och sealer.

Fotnot:

Bilmodellerna i respektive årskategori är placerade i tabellerna så att den högst upp har bäst resultat medan den längst ned har sämst. Man bör dock uppmärksamma att det inte går att säga att alla bilar i en årskategori är bättre än alla i den andra gruppen. Vissa bilar av en årsmodell kan ha klarat sig bättre än andra bilar ur den andra och tvärtom.

Rangordning 1998/1999

Rangordning och medelbetyg av rostgrad för bilmodeller av 1998/1999 års modeller.

Källa: Korrosionsinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.