Storbritanniens utrikesminister James Cleverly säger att de överväger fler åtgärder. Foto: Neil Hall/EPA/TT

Storbritannien tar hem ambassadör från Iran efter avrättning

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien kallar tillfälligt hem sin ambassadör i Teheran som svar på att Iran avrättat den brittisk-iranske medborgaren Alireza Akbari. Sanktioner har också införts mot den iranska riksåklagaren, enligt den brittiske utrikesministern James Cleverly.

”Vi ser över ytterligare åtgärder”, skriver Storbritanniens utrikesminister James Cleverly på Twitter.

Nyheten om att Alireza Akbari hängts rapporterades av iranska statliga medier på lördagen. Några timmar innan dess hade USA uppmanat Iran att inte gå vidare med avrättningen.

Dömd för spioneri

”Vi sörjer tillsammans med hans nära och kära och kommer att fortsätta att hålla Iran ansvarigt för dess skenrättegångar och politiserade avrättningar”, skriver USA:s utrikesminister Antony Blinken på Twitter.

Även Frankrike har reagerat starkt och utlovat ett svar på de upprepade brott mot internationell rätt som Iran begår, särskilt när det kommer till avrättningar av godtyckligt fängslade utländska medborgare.

Akbari, som varit vice försvarsminister i Iran, greps 2019 och dömdes för att ha spionerat åt Storbritannien, vilket han förnekar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.