Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei, under ett möte i Teheran den 9 januari. Foto: Iranens högsta ledares kontor/AP/TT

Belgare dömd till fängelse och piskrapp i Iran

Uppdaterad
Publicerad

En belgisk biståndsarbetare har dömts till 40 års fängelse och 74 piskrapp i Iran.

Rättegången hölls bakom stängda dörrar. Enligt mannens familj har han nekats tillgång till den advokat han själv valt.

Revolutionsdomstolen i Teheran dömde 41-årige Olivier Vandecasteele till 12,5 års fängelse för spioneri, 12,5 år för ”samarbete med fientliga regeringar”, 12,5 år för penningtvätt och 2,5 år för valutasmuggling. Han bötfälls också med en miljon dollar, enligt statlig iransk media.

Belgien samt Vandecasteeles familj insisterar på 41-åringens oskuld och menar att hans frihetsberövande är ett led i Teherans ansträngningar att få Bryssel att släppa en iransk diplomat som dömts för terrorism. Iraniern dömdes 2021 för att ha försett ett iransk-belgiskt par med sprängämnen tänkta att användas mot Irans exilopposition i Paris.

Människorättsorganisationer har ofta anklagat Iran för att använda fångar som Vandecasteele som brickor i förhandlingar med väst.

Belgiens uppmaning: Lämna Iran

I samband med de pågående landsomfattande protesterna i Iran, som startade efter 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i moralpolisens förvar, har Belgien uppmanat sina medborgare att lämna Iran på grund av risken för att gripas.

Närmare 20 000 människor tros ha frihetsberövats sedan demonstrationerna inleddes i september. Huruvida Vandecasteeles fall är relaterat till protesterna är oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.