En kvinna utan slöja i Irans huvudstad Teheran. Arkivbild. Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Iran: Kvinnor utan slöja ska straffas

Uppdaterad
Publicerad

Irans rättsväsende har beordrat polisen att ”beslutsamt straffa” människor som bryter mot landets lagar om att bära hijab, rapporterar det delvis statliga nyhetsorganet Mehr.

Beskedet kommer efter närmare fyra månader av protester runt om i landet efter 22-åriga Mahsa Aminis död i moralpolisens förvar. Hon hade gripits för att hennes kläder inte ansågs vara tillräckligt konservativa.

Protester sedan september

Sedan protesterna bröt ut i september har kvinnor oftare gått ut utan att bära den obligatoriska slöjan, men sedan årsskiftet har polisen bland annat meddelat att kvinnor måste bära slöja även när de sitter i bilar.

”Domstolar måste döma överträdarna och ge dem böter och andra påföljder som exil, förbud mot att utöva vissa yrken och stänga arbetsplatser”, meddelar rättsväsendet, enligt Mehr.

De senaste veckorna har flera kaféer och restauranger stängts av rättsväsendet för att ha serverat kvinnor utan slöjor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter den 22-åriga Mahsa Aminis död har kraftiga protester ägt rum i Iran. Foto: Stefani Reynolds/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.