Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tre experter om hur Iran kan förändras av protesterna i landet. Foto: SVT

Experterna om protesterna i Iran: Så kan landet förändras

Publicerad

Protesterna i Iran visar inga tecken på att avta. Över 500 personer har dödats och nära 20 000 har gripits sedan demonstranterna först tog till gatorna för att visa sitt missnöje mot regimen. SVT Nyheter har pratat med tre experter om hur landet kan förändras.

– Den här unga generationen tänker inte ge upp i första taget, säger teologiprofessorn Mohammad Fazlhashemi. 

Protesterna, som utlöstes av 22-åriga Mahsa Aminis död i moralpolisens förvar, har pågått sedan september. Nu, över 100 dagar senare, fortsätter sammandrabbningarna med regimens säkerhetsstyrkor.

Flera ungdomar som deltagit i demonstrationerna har dömts till döden i kritiserade rättegångar och den iranska regimen har genomfört flera avrättningar. Mycket talar för att det statliga våldet kommer att eskalera, säger Rouzbeh Parsi, programchef vid Utrikespolitiska institutet.

Protester i Iran

– Då är frågan hur befolkningen reagerar på det. Kommer de att vika sig eller kommer det att sporra dem och leda till att fler tar sig ut och demonstrerar?

Fortsatt kamp

Det är inte första gången det iranska folket reser sig mot regimen. Skillnaden från tidigare gånger är att människor från flera samhällsskikt deltar i demonstrationerna nu, ofta under ledning av unga kvinnor. Dessutom har protesterna fått en större geografisk spridning.

De Irankännare SVT Nyheter har pratat med ser inga tecken på att protesterna kommer att avta.

– Vi kommer att se en fortsatt kamp och i slutändan tror jag att vi kommer att få se störtandet av den islamiska republiken, säger Arvin Khoshnood, Irankännare och forskare vid Lunds universitet.

Vad talar för och emot djupgående förändringar i Iran framöver – hör experternas svar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet