Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Drygt fyra månader efter 22-åriga Mahsa Aminis död i moralpolisens förvar, fortsätter människor i Iran att samlas för att protestera mot landets regering. Foto: Iranens högsta ledares kontor/AP/TT

Protester utanför iranskt fängelse efter dödsdomar

Publicerad

På tisdagen dömdes ytterligare en man till döden för deltagande i regimkritiska demonstrationer. Sverige fördömer med kraft dödsdomarna, meddelar UD.

Samtidigt visar bilder från Iran hur människor samlats utanför ett fängelse i staden Karaj i protest mot dödsdomarna.

Drygt fyra månader efter 22-åriga Mahsa Aminis död i moralpolisens förvar, fortsätter människor i Iran att samlas för att protestera mot landets regering. Närmare 20 000 människor tros ha frihetsberövats sedan demonstrationerna inleddes i september.

Enligt Reuters har demonstrationerna dock minskat avsevärt sedan landet börjat avrätta personer bara veckor efter att de gripits.

På tisdagen dömdes ytterligare en man till döden efter att ha deltagit i protesterna. Bland anklagelsepunkterna finns den i iransk rättsskipning återkommande termen ”korruption på jordens yta”, enligt det iranska rättssystemet hemsida Mizan.

Den dödsdömde ska ha lett upploppsmakare och deltagit i mordbränder, enligt domaren i den summariska rättegången med minimal insyn.

Domen kan överklagas.

18 har dömts till döden

Hittills har 18 personer dömts till döden för delaktighet i protester som inleddes den 16 september i samband med den 22 -åriga Mahsa Aminis död.

Fyra personer har hittills avrättats, vilket har väckt kraftiga fördömanden från stora delar av omvärlden.

”Rättskipning och dödsstraff används som vapen av Irans regim för att straffa individer som deltar i protester och för att ingjuta skräck i en befolkning så att opposition kan slås ned” skriver FN:s människorättschef Volker Türks kansli OHCHR i ett uttalande.

Även den svenska regeringen fördömer åter dödsdomar och verkställande av dödsstraff i Iran i ett uttalande på tisdagen:

”Sverige fördömer kraftfullt de avrättningar som genomförts i Iran med koppling till de pågående protesterna. Sverige och övriga EU motsätter sig dödsstraffet alltid, överallt och oavsett omständigheter.”

Protester mot domarna

Utanför fängelset Rajai Shahr i staden Karaj i norra Iran protesterade människor på måndagen mot dödsdomarna. Två av de dömda, som anklagas för att ha dödat tre medlemmar i Irans säkerhetsstyrkor i samband protesterna, ska ha flyttats till isoleringsceller i fängelset inför sina avrättningar.

– Alla de styrande vet. De har anklagat min son för det här. Det är inte rättvisa, ropar en kvinna vars 22-åriga son är en av dem som snart kommer att avrättas.

Hör demonstranterna, och en av de dödsdömdas mamma, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.