Det iranska styret har skickat den paramilitära Basijmilisen för att slå ned de landsomfattande prostesterna under den senare delen av 2022. Foto: Abedin Taherkenareh/TT

Ytterligare två avrättade i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två personer har avrättats i Iran med koppling till de landsomfattande protester som skakar landet.

Två män har avrättats genom hängning efter att ha dömts för mord, vilket meddelas genom den islamiska republikens rättsväsendes eget nyhetsorgan Mizan.

Enligt uppgifterna dömdes männen för att ha mördat en medlem av den så kallade basijmilisen som lyder under Revolutionsgardet. Mordet sägs ha skett i samband med protester i staden Karaj nära Teheran den 3 november.

Politiska protester i Iran

Basijmilisen har skickats ut för att möta demonstranter i flera städer och har både angripit och gripit människor.

Så vitt känt har fyra människor hittills avrättats i fall med koppling till protesterna. Enligt olika aktivister kan så många som 16 ha dömts till döden.

Rättegångarna visar inga tecken på rättssäkerhet, då de sker snabbt och bakom stängda dörrar. De tilltalade får till exempel inte välja sina försvarare eller ta del av bevisen.

De två nu avrättade männen dömdes för mord, men också för ”korruption på jordens yta”, en brottsrubricering som Irans islamiska styre har riktat mot för regimen misshagliga personer i flera årtionden, så länge dessa på något vis har ansetts bryta mot dess strikta tolkning av islamisk sed.

Fler än 500 demonstranter har dödats i samband med protesterna, enligt olika bedömningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tre experter om hur Iran kan förändras av protesterna i landet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiska protester i Iran

Mer i ämnet