Demonstration på Teherans universitet den 30 december. Foto: TT

Minst en död i iranskt fängelse efter demonstrationer

Publicerad

En 22-årig man som greps i samband med demonstrationerna i Iran har dött i det ökända Evinfängelset. Två parlamentsledamöter kopplade till landets reformister bekräftar dödsfallet. Samtidigt kommer uppgifter om fler som dött under sin tid som frihetsberövade.

Efter att Sina Ghanbari greps sattes han i det ökända Evinfängelset i Teheran, där många politiska fångar sitter. Enligt parlamentsledamoten Tayyebeh Siavashi ska underrättelsetjänsten och säkerhetsvakter informerat henne om att han tagit sitt eget liv. Men uppgifterna om motivet till hans död ifrågasätts av bland andra människorättskämpen Nasrin Sotoudeh, som själv har suttit i Evinfängelset.

Hon har uppgifter om att ytterligare två personer, som inte har identifierats, har dött i fängelset.

Politiska protester i Iran

– Jag pratade med en fånge i Evinfängelset och jag fick berättat för mig att tre fångar hade dött, säger hon till brittiska The Guardian.

En nätkampanj har startats för att få klarhet i vad som hände med Sina Ghanbari i Evinfängelset.

Under den dryga veckan som demonstrationerna pågick i över 80 städer ska runt 3.700 människor ha gripits, rapporterar AP, som hänvisar till en parlamentsledamot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiska protester i Iran

Mer i ämnet