Studenter som demonstrerar i Teheran. Foto: TT

Irans riksåklagare: USA ligger bakom demonstrationerna

Uppdaterad
Publicerad

De som ligger bakom de regimkritiska demonstrationerna i Iran är USA:s underrättelsetjänst CIA, Israel och Saudiarabien. Det hävdar landets riksåklagare, samtidigt som företrädare för armén säger att demonstrationerna nu har kvästs.

Irans riksåklagare Mohammad Jafar Montazeri gick på torsdagen ut i statskontrollerade nyhetsbyrån IRNA och namngav CIA-företrädaren Michael D’Andrea för att ha samordnat demonstrationerna som nu har pågått i en vecka. Michael D’Andrea utsågs för drygt ett år sen av Donald Trump för att leda CIA:s arbete i Iran.

Enligt Mohammad Jafar Montazeri har sammansvärjningen planerats i fyra år, och arbetet har letts av USA och Israel, medan Saudiarabien stått för ekonomin i komplotten.

Politiska protester i Iran

Trump: ”Stöd från USA vid rätt tillfälle”

Samtidigt pekar Mohammad Jafar Montazeri ut även oppositionsgruppen Folkets Mujaheddin, som EU fram till 2009 terrorstämplat, rojalister och kommunister, för att att ligga bakom demonstrationerna.

På onsdagen twittrade USA:s president att han respekterade att iranska folket visar sitt missnöje med sin regering, och tillade: ”Ni kommer att se stort stöd från USA vid rätt tillfälle!”  

”Som mest 15.000 bråkmakare”

Enligt lrans armé ska nu demonstrationerna ha kvästs, rapporterar Reuters. Dessutom ska revolutionsgardet ha skickats ut till alla delar av landet för att trycka tillbaka framtida demonstrationer.

”Det var som mest 1.500 människor på varje plats och antalet bråkmakare var inte mer än 15.000 i hela landet”, säger Revolutionsgardets befälhavare Mohammad Ali Jafari i en artikel på gardets hemsida.

Den senaste veckans stora mängder demonstrationer kom för många som en överraskning. Men enligt BBC:s persiska redaktion har det funnits tecken på missnöje sedan månader tillbaka.

I minst 90 procent av de 55 städer där det har demonstrerats den senaste veckan har det tidigare förekommit offentliga protester de senaste sex månaderna. Bland annat vårdpersonal, kulturarbetare och pensionärer har offentligt visat sitt missnöje mot statens ekonomiska politik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiska protester i Iran

Mer i ämnet