Nobelpristagare uppmanar till motstånd i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Efter de senaste dagarnas demonstrationer i Iran uppmanar Shirin Ebadi, landets första mottagare av Nobels fredspris, till motstånd mot staten. Det säger hon i ett meddelande till det iranska folket.

I ett videoklipp som sprids på nätet säger juristen Shirin Ebadi, som 2003 fick ta emot Nobels fredspris, att det iranska folket bör göra ekonomiskt motstånd mot staten. I klippet säger hon:

Mina kära landsmän.

Politiska protester i Iran

Lyssna inte på regeringens tomma löften. I 38 år har den lovat er saker utan att infria sina löften. Att ni går ut på gatorna och demonstrerar fredligt är er rätt enligt grundlagen.

Den iranska regeringen har inte lyssnat på er i 38 år. Nu är det er tur att inte lyssna på regeringen. Betala inte era vatten-, el-, gasräkningar. Om ni har pengar på banken, ta ut dem.

Visa på det här sättet för regeringen att ni inte litar på den. Gör så att regeringen går på knäna ekonomiskt så att regeringen blir tvungen att lyssna på era legitima synpunkter och ge er era rättigheter. Ett bättre liv är er rättighet.

Lycka till och må ni segra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiska protester i Iran

Mer i ämnet