Det är vanligare att barn föds mitt i natten eller tidigt på morgonen, än andra tider på dygnet. Foto: Christine Olsson/TT

Storken kommer oftast mitt i natten

Publicerad

Det är vanligare att barn föds mitt i natten eller tidigt på morgonen, än andra tider på dygnet. Åtminstone i England där forskare undersökt saken. I Sverige finns ett liknande mönster.

Runt fyra på morgonen. Det är den vanligaste tiden då engelska barn kommer till världen, i alla fall de som föds efter spontana förlossningar. Barn som föds med kejsarsnitt, däremot, ser oftast dagens ljus på förmiddagen, medan barn till kvinnor vars förlossning sätts i gång oftast föds runt midnatt.

Det visar forskning vid University College London där runt fem miljoner födslar mellan åren 2005 och 2014 analyserades.

En tredjedel föder under ordinarie arbetstid

Sammantaget sker cirka 70 procent av födslarna utanför ordinarie arbetstider, det vill säga 9–17 på vardagar, något sjukhusen måste ha beredskap för, skriver forskarna.

I Sverige finns ett liknande mönster. Av de spontana förlossningarna finns det en liten övervikt för att föda mellan klockan tre och sex på morgonen, medan det minst vanliga är mellan klockan 21 och 22. Sambandet med att föda denna tid på dygnet är dock litet. Mellan klockan tre och sex på morgonen föds i snitt 4,6 procent av barnen under respektive timme, medan andelen förlossningar från exempelvis midnatt fram till klockan ett och från klockan ett till klockan två är 4,3 respektive 4,4 procent.

Detta enligt statistik som Socialstyrelsen tog fram förra året på uppdrag av Vi Föräldrar, då uppgifter om samtliga förlossningar mellan 2006 och 2015 analyserades.

Om man däremot ser till samtliga förlossningar föds det flest barn i Sverige mellan klockan åtta och nio på morgonen, eftersom planerade kejsarsnitt gärna förläggs till förmiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer