Universitet strejkar i Nigeria: ”Vår framtid sätts på paus”

Publicerad

Sedan 14 februari har universitet i Nigeria hållit stängt. Anledningen är att lärarna befinner sig i strejk mot dåliga arbetsvillkor. Nu får studenter sätta utbildning och framtid på paus på grund av konflikten.  

– Jag vet inte ens när jag kommer att kunna ta examen, säger studenten Temmy.  

I snart ett halvår har universitetssalar i Nigeria ekat tomma. För de studenter som studerar på statligt finansierade skolor finns inga föreläsningar att gå på. 

Anledningen är att universitetens lärare och annan personal befinner sig på vad som, enligt nigerianska medier, är deras sextonde strejk sedan 1999. 

Studenterna kommer i kläm

Fackförbundet som strejkar är Academic Staff Union of Universities (ASUU). I en intervju med BBC säger förbundets ordförande Emmanuel Osodeke att den nuvarande strejken främst handlar om att regeringen inte hållit vad de lovat om bättre villkor i ett avtal som skrevs 2009.

SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås tror även att landets problem med korruption bidrar.

– Man kan tycka att det borde finnas pengar till något så viktigt som utbildning i Nigeria, som har varit en av världens stora oljeexportörer under årtionden. Men den ökända korruptionen i landet drabbar inte bara utbildning, utan genomsyrar tyvärr hela statsapparaten, säger han.

Enligt Ripås går de återkommande strejkerna ut över studenterna och främst de som har mindre pengar.  

– Det tråkiga är att de här återkommande strejkerna främst drabbar de studenter vars föräldrar inte har råd att skicka sina barn utomlands för studier, vilket Nigerias elit ofta gör, säger han.

Universitetsstrejkerna i Nigeria har pågått sedan 1999. ”Även föreläsare vill ha belöning för att undervisa alla yrken” står det på en demonstrants skylt. Foto: TT/AFP

  “Har tappat motivationen”  

25-åriga psykologistudenten Temmy skulle egentligen ha tagit examen förra året men har inte kunnat avsluta sina studier på grund av strejken. 

– Mitt liv har förändrats. Flera saker jag planerade att göra efter min examen har satts på paus. Jag har tappat motivationen för att det tagit så lång tid, säger hon.

I år hade Temmy hoppats på ett jobb efter att ha avslutat sina masterstudier. I väntan på att få komma tillbaka till skolan försöker hon nu hitta kurser vid privata universitet samtidigt som hon försörjer sig på mindre småjobb.

Enligt henne har flera studenter hoppat av sina studier helt för att försöka hitta arbete i stället.  

– Jag hoppas bara att regeringen och fackförbundet kan komma överens så att vi kan få avsluta våra utbildningar och komma tillbaka till skolan. 

Hör Temmy berätta mer om strejken i klippet ovan.

Universitetsstrejkerna i Nigeria

I slutet av 1990-talet började det nigerianska fackförbundet Academic Staff Union (ASUU) sätta press på regeringen för att få bättre villkor för personal vid landets statliga universitet.

2009 nådde fackförbundet ASUU och regeringen en överenskommelse om bättre lönevillkor, försäkringar och lokaler. Enligt ASUU har avtalet inte upprätthållits från regeringens sida och det växande missnöjet har lett till att fackförbundet gett sig ut i strejk i upprepade omgångar sedan dess.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.