• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Stukade moderater samlas i Örebro

Efter månader av vikande väljarstöd, interna bråk och en avsatt partiledare samlas nu Moderaterna i Örebro för att prata politik.
– Men viktigast är att Ulf Kristersson visar att han är rätt person att leda partiet, analyserar SVT:s Mats Knutson.

Efter raset i opininen och partiledarbytet behöver Moderaterna nu samlas. Men en del slitningar kan det ändå bli när partiets program om migration, vård och arbetsmarknad ska klubbas igenom under de fyra dagar arbetsstämman pågår.

Intensiva dagar

– Det har bara gått elva dagar sedan jag utsågs till partiledare, men för mig känns det som en annan tideräkning. Det har varit två väldigt intensiva arbetsveckor med tidiga morgnar och sena kvällar, sade Ulf Kristersson under sitt inledningstal.

– Vårt läge är fortfarande tufft.

Kristersson berömde sin nya partiledning och den moderata skuggbudgeten som lades fram förra veckan som alternativ till regeringens budget.

”En skiva som hakat upp sig”

– Stefan Löfven vill nog väl, men han låter som en skiva som hakat upp sig. Varje svår fråga besvarar han med en besvärjelse som alltid brukar börja med ”investering” för att sedan övergå till ett oklart ”samhällsbygge” och slutligen toppas med ”den svenska modellen”, sade Kristersson och drog ner applåder från de samlande ombuden.

Samtidigt poängterade moderatledaren att han hellre vill ägna sig åt konkret politik än avsiktliga missförstånd och det så kallade ”spelet” om den politiska makten.

”Bilden viktig”

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson menar att moderateras politiska väg stakades ut redan under Anna Kinberg Batras tid som partiledare.

– Det viktigaste från stämman är den bild som förmedlas ut till väljarna. Nye partiledaren måste visa att han är rätt person att leda partiet, skapa en nystart och framstå som kandidat till statsministerposten.

Liten uppgång kan räcka

Den stora utmaningen för Ulf Kristerssons är att skapa optimism och framtidstro inom partiet och hoppas att detta även ska ge resultat i form av väljarstöd.

– Som nytillträdd partiledare behövs det faktist inte så stor uppgång i opinionen för att man ska ses som lite av en frälsare. Det räcker kanske att nå upp till 19-20 procent för att partiet ska se honom som en framgång.

Trygghet och jobb

De 200 ombuden som samlats på stämman i Örebro förväntas styra om migrationspolitiken mot, på sikt, ett system baserat på kvotflyktingar och att asyl ska sökas redan utanför EU.

Frågor som kan väcka splittring är förslagen om att inrätta kommunala poliser och tilltåta anonyma vittnen i rättegångar som rör grov kriminalitet.

Andra programpunkter som Moderaterna ska besluta om har samlats under rubrikerna ”Trygghet att lita” och ”Hela Sverige ska jobba”.

Här kan du följa M-stämman i SVT Forum direkt från Örebro:

12 okt 09.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play

  • Senaste sändningen

    Rapport · 23 juli 09.30