Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Sudan för kvinnorna en egen kamp för jämställdhet sedan al-Bashir efter kraftiga demonstrationer avgått som president. Foto: SVT

Sudans kvinnors kamp för jämställdhet

Publicerad
Efter president al-Bashirs avgång har demonstrationerna i Sudan fortsatt. Folket vill ha en civil regering. Men samtidigt riktas uppmärksamheten mot landets kvinnor som driver en kamp för jämställdhet.

Kvinnorna kämpar inte bara mot den gamla regeringen. De kämpar mot patriarkatet och gamla strukturer.

– Det sker inte genom ett trollslag att attityderna förändras med en ny regering. Vi får föra kampen själva och folk måste förstå att det behövs både män och kvinnor, säger Sulaima Ishaq Aharif, aktivist och barnpsykolog.

Kvinnor ska få ta plats

– När man går omkring utan slöja kan man bli stoppad av vem som helst. Tidigare fanns en lag som innebar att polisen kunde gripa dig om du som kvinna bar byxor eller gick utan slöja, säger Sara Hamid, lärare och aktivist.

Organisationen Sudan professionals association, som förhandlar med militärrådet hur en övergångsperiod till ett civilstyre ska se ut, arbetar även för att kvinnorna ska få en större roll i politiken.

– Jag brukar säga att den här revolutionen har återgett kvinnan hennes roll som ledare. Det är viktigt eftersom al-Bashirs regim ägnade sig åt att förödmjuka kvinnor, säger Ismail Eltag, talesperson för Sudan professionals association.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer