Landets nye ledare, Abdel Fattah al-Burhan som också kommer från de militära leden, försöker slå an en försonande ton och lovar att en civil regering kommer att bildas. Foto: AFP

Sudans nye ledare gör försök till försoning

Uppdaterad
Publicerad

Rockaderna vid makten i Sudan fortsätter. Likaså protesterna.Landets nye ledare, Abdel Fattah al-Burhan som också kommer från de militära leden, försöker slå an en försonande ton och lovar att en civil regering kommer att bildas.

Efter att den förre presidenten Omar al-Bashir i torsdags fick lämna sin post tog ett militärråd över styret av landet, under ledning av försvarsministern Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf. Det tog dock inte mer än ett dygn innan han avgick som landets de facto ledare och lämnade över stafettpinnen till en annan högt uppsatt militär, generallöjtnant Abdel Fattah al-Burhan.

Tusentals demonstranter, aktivister och journalister har gripits sedan demonstrationerna inleddes för fyra månader sedan. Men trots de senaste rockaderna aviseras fortsatta protester och enligt vittnen demonstrerar tusentals personer utanför det sudanesiska försvarsdepartementet i Khartum.

Samtala med oppositionen

Den nye ledaren al-Burhan säger i ett tv-sänt tal att han kommer att bilda en civil regering och samtala med oppositionen. Han lovar även att en övergångsperiod inte kommer att sträcka sig längre än två år och uppger att politiska fångar ska släppas. Dessutom drar han tillbaka det utegångsförbud som hans föregångare införde efter maktskiftet.

Men hur löftena ska tolkas är det ingen som vet.

al-Burhan, som tillträdde i fredags, är den tredje mest erfarna generalen i den sudanesiska armén och inte särskilt känd sedan tidigare. Han uppges också vara mer välvilligt inställd till att tala med demonstranterna än sin föregångare.

På lördagen meddelades också att chefen för landets mäktiga säkerhetstjänst kastat in handduken.

Positivt besked

– Det som hänt är ett steg i rätt riktning och en bugning inför massans vilja, vi har kommit närmare seger, säger Rashid Saeed, en talesman för SPA, en sammanslutning av fackföreningar som leder det folkliga upproret

”I dag marscherar vi för att ro segern i hamn för vår segerrika revolution. Vi försäkrar att vår revolution fortsätter och kommer inte att dra oss tillbaka eller vika av från den inslagna vägen förrän vi uppnår vårt folks legitima krav på att makten lämnas över till en civil regering”, uppgav SPA i ett uttalande.

Det tidigare regerande partiet i Sudan säger i ett uttalande att man vill att al-Bashir, tillsammans med andra ledare, ska släppas. Den avsatte presidenten har satts i husarrest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.