Demonstrationer i Sudans huvudstad Khartoum under onsdagen. SVT:s utrikesreporter Johan Ripås i Morgonstudion. Foto: TWITTER/@THAWRAGYSD/REUTERS/TT, SVT

Källor: Sudans president Omar al-Bashir avgår

Uppdaterad
Publicerad

Sudans president Omar al-Bashir lämnar sin post, uppger regeringskällor för nyhetsbyrån Reuters.

Beskedet som ännu inte är officiellt bekräftat, kommer några timmar efter att armén meddelat att man inom kort ska komma med ett viktigt meddelande.

– Den sudanesiska armén kommer att göra ett viktigt uttalande. Invänta det, uppmanade programledaren i den statliga televisionen tittarna.

Enligt vittnen och internationella medier har flera militärfordon setts köra in i högkvarterets område där president Omar al-Bashir har sitt residens.

– De rapporter som kommer från militären som genomfört det här kuppen tycks peka på att man nu har avsatt president Omar al-Bashir, säger SVT:s utrikesreporter Johan Ripås.

Ett ökat missnöje i landet

Den hittills obekräftade avgången kommer efter flera månader av protester i landet. Den tändande gnistan var ett regeringsbeslut om att avskaffa livsmedelssubventioner vilket ledde till kraftigt höjda matpriser.

– Efter det började folket att protestera och sedan har det fortsatt men blivit mer fokuserat mot presidenten. För bara några dagar sedan anslöt även delar av militären till demonstranterna. Detta gjorde man för att man påstod att man blev attackerad av al-Bashirs säkerhetsstyrkor, säger Johan Ripås.

Om uppgifterna stämmer kommer militären att tillsätta något tillfällig att styra landet, menar Ripås.

Misstänkt för krigsförbrytelse

Om hans avgång bekräftas under dagen finns det risk att han kommer att lämna landet inom kort, menar Johan Ripås.

– Risken är stor att han sätts på ett flygplan till ett land som är beredda att ge honom en hemvist. För han är efterlyst av internationella brottmålsdomstolen (ICC) misstänkt för krigsförbrytelser och folkmord i regionen Darfur, säger han.

Omar al-Bashir har lett Sudan i 30 år. 1989 ledde han en militärkupp som avsatte den demokratiskt valde Sadiq al-Mahdi och 1993 tillträdde han som president.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer