Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ronny Löfquist (S) anser att det politiska läget i Hylte kommun är problematiskt med enbart minoriteter. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Framtid Hylte: Kan bli nyval om inte budgeten går igenom

Uppdaterad
Publicerad

För att Framtid Hyltes nya budgetförslag ska gå igenom måste strukturen i kommunen ritas om. Med ett minskat antal ledamöter i kommunens nämnder kan Framtid Hylte få majoritet i nämnderna. Men godkänns inte förslaget av oppositionen kan det bli fråga om nyval.

– Det blir politisk kris om budgeten inte släpps fram, säger Ronny Löfquist (S) ordförande för Hyltes kommunstyrelse.

Idag presenterade Framtid Hylte med Socialdemokraterna i spetsen sitt budgetförslag för 2023–2026. Framtid Hylte som består av Socialdemokraterna, Liberalerna, Kommunens Väl och Vänsterpartiet, befinner sig i ett minoritetsläge som gör det svårt för dem att styra.

I budgeten de presenterar idag vill de minska antalet ledamöter i kommunens fyra nämnder från sju ledamöter i varje nämnd till fem, vilket skulle ge dem majoritet i nämnderna och skulle innebära en möjligt för dem att framföra sin politik. Men om oppositionen väljer att fälla budgeten kan det istället bli fråga om nyval.

– Oppositionen har sagt att de inte vill styra Hylte utan gett oss det ansvaret, då måste de också ge oss förutsättningarna för att göra det, säger Ronny Löfquist (S).

I klippet hör du Ronny Löfquist (S) om det svåra politiska läget i Hylte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.