Sveriges Radios Nils Horner mördad i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Radios korrespondent Nils Horner har skjutits till döds i Afghanistan. Nils Horner blev 51 år.

Det var på tisdagsmorgonen, under en resa i Afghanistan, som Nils Horner sköts till döds. Han stod utanför en restaurang i Kabul tillsammans med sin förare och tolk när två män närmade sig, berättar ett ögonvittne för Reuters. En av männen drog vapen och sköt Nils Horner i bakhuvudet.

En talesperson för polisen i Kabul uppger till nyhetsbyrån AP att det var två okända män i militära uniformer som sköt den svenske journalisten.

Nils Horner död

Nils Horner var en av Sveriges Radios korrespondenter sedan många år tillbaka med bevakningsområden över stora delar av världen. Han har rapporterat från flera krigs- och katastrofområden.

– Det är en av de värsta dagarna i Sveriges Radios historia, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö i ett uttalande på radions hemsida.

Älskade att resa

Boråsfödde Nils Horner jobbade under 90-talet i New York och London innan han blev Asienkorrespondent för Sveriges Radio. I en presentation på radions hemsida har han skrivit om sin kärlek till resandet.

– Nils var en av våra absolut bästa och mest erfarna korrespondenter och det som har hänt honom i dag är fruktansvärt. Vi gör nu vårt bästa för att sätta oss in i alla detaljer om vad som hänt, säger Cilla Benkö.

Även på Twitter är sorgen stor efter beskedet om SR-journalistens bortgång.

”RIP käre, käre vän. Nils Horner unik världsreporter, kär kollega, outstanding journalist. Stort svart hål av sorg” skriver Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

”Aldrig uppblåst, snäll i ordets bästa bemärkelse. Ett sant proffs. En sorgens dag” skriver kollegan Daniel Alling.

Humoristisk, smart och varm

Fotografen Martin von Krogh är just nu på väg till Kabul för Expressens räkning för att bevaka händelsen och säger till TT att han vid flera tillfällen jobbat på samma historier som Nils Horner.

– Nils var alltid extremt påläst, alltid förberedd och en av Sveriges skickligaste rapportörer. Han var alltid steget före alla andra, med alla visum redan klara i passet. Som person var han korrekt med en undefundig humor. Väldigt smart, rolig och varm.

Martin von Krogh säger att han blev chockerad när han nåddes av morgonens besked om Horners död.

– Han var extremt rutinerad. Sveriges Radio är kända för att ha ett högt säkerhetstänk, nästan för högt ibland, men det här visar att det inte går att skydda sig mot allt.

”Den värsta mardrömmen”

– Det här är den värsta mardrömmen man har som utrikeschef när man skickar folk till farliga områden. Vi och radion lägger ner väldigt mycket omsorg på säkerhetsarrangemang och säkerhetsutbildningar. Men vissa saker kan man inte skydda sig mot. Vi känner djupt med våra kollegor på radion i dag, säger SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist.

SVT har för närvarande ingen korrespondent på plats i Afghanistan, men Ingrid Thörnqvist säger att det finns en viss typ av kriminalitet i de här områdena som är svår att skydda sig mot. Journalister blir ofta mål då man sticker ut ur mängden och har dyr utrustning.

– Men vi måste också fortsätta rapportera, vi kan inte sluta för att vi utsätts för risker.

”Omöjligt att skydda sig”

SVT:s korrespondent Bert Sundström har själv rapporterat från många krigsdrabbade och farliga områden. Han säger att man fortfarande vet för lite om hur mordet på Nils Horner gått till. Men om det är som det verkar, att den svenske journalisten skjutits av en person som sökt upp honom med målet att döda, så är det något man som korrespondent inte kan förbereda sig på.

– Mot en sådan situation är det praktiskt taget omöjligt att skydda sig, säger Bert Sundström.

Senast i går publicerades Nils Horners reportage om afghanska kvinnors oro inför valet och i morse kunde man lyssna på hans reportage från Asien med anledningen av treårsdagen av tsunamin som drabbade Japan.

Nils Horner

* Nils Horner var svensk journalist och korrespondent vid Sveriges Radio.

* Han blev 51 år.

* Nils Horner föddes i Borås.

* Hans främsta bevakningsområden var Asien och Mellanöstern, sedan 2001.

* Närmast anhöriga är mor och syster.

* Han har jobbat många år på SR och har varit stationerad i både London och New York.

Källa: Sveriges Radio, Aftonbladet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nils Horner död

Mer i ämnet