Svenska kyrkan: Människor behöver gemenskap för att kunna leva

Uppdaterad
Publicerad

Under julen brukar ensamheten ta extra hårt, särskilt på de som redan är ensamma. I år är ett speciellt år med coronapandemi och vad som ser ut att bli en än mer ensam jul, än vanligt.

– Vi människor är skapta för gemenskap och behöver det för att kunna leva, säger biskop Andreas Holmberg, Svenska kyrkan. 

Svenska kyrkan brukar under jultider arbeta med att erbjuda en plats för ensamma och behövande. I år är ett annorlunda år men kyrkorna kommer att hålla öppet som vanligt.  

– Vi fortsätter att jobba för gemenskap och för att försöka bryta ensamheten, säger Andreas Holmberg.  

Verksamheten finns analogt men även de digitala kyrkodörrarna är också öppna.  

– Många kyrkor har förlängda öppettider eftersom det är så många som vill komma in en stund. Men vi finns också digitalt, så vi kan ta del av musiken vi förknippar med jul och advent, säger Andreas Holmberg.  

Kyrkan har märkt en ökning av människor som hör av sig och är oroliga under hela pandemin, men än mer nu när smittspridningen eskalerar.  

Ingen vanlig gudstjänst

Om åtta-gränsen ligger kvar kommer det inte att bli några vanliga gudstjänster under julen.  

– Man kan komma pö om pö. Många av kyrkorna är ju stora, så människor kan komma och gå på ett smittsäkert sätt, säger Anders Holmberg.

Viktigt att hålla öppet

Även Stadsmissionen, som länge bedrivit arbete för att motverka ensamhet under julen, märker av att många är oroliga inför den stundande högtiden. 

– Vi ser ökad psykisk ohälsa och fler människor i ensamhet. Den sociala arena många hade finns inte kvar. Det gäller både de äldre, de ensamma och de hemlösa. Det är därför det är så viktigt att vi och andra organisationer faktiskt håller öppet, säger Stina Kelly von Essen, Socialchef, Stadsmissionen.  

Bland annat så gör organisationen hembesök till äldre som inte tar sig ut, av rädsla för smittspridningen.  

– Vi kan komma med en matlåda, eller en jultallrik, men vi ringer också upp och pratar. Vi ser att den mänskliga kontakten är jätteviktig, säger Stina Kelly von Essen.

I Svenska kyrkan är parollen att de inte ska ställa in, utan ställa om.  

– Många förknippar svenska kyrkan med närvaro, öppenhet, hopp och gemenskap. Det finns en mångfald av exempel på hur vi ställer om nu för att fortsätta erbjuda närvaro, öppenhet och hopp, som vi så väl behöver allihopa, säger Anders Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.