Barn har drunknat två dagar i rad – livräddarna oroar sig för utvecklingen

Uppdaterad
Publicerad

På två dagar har lika många barn dött i drunkningsolyckor i Sverige. Svenska Livräddningssällskapet oroas över att simkunnigheten bland svenska barn kan komma att sjunka och på väg att bli en klassfråga. Man kräver därför att det nu görs ”ett omtag” kring simkunnighet och badsäkerhet.

En 12-årig pojke drunknade på onsdagen efter att fallit ned från en klippa i Tullingesjön i Botkyrka. Det var andra dagen i rad ett barn drunknade efter att en 7-årig pojke drunknat i en simbassäng i Falsterbo på tisdagen.

Varje år dör mellan 5 och 15 barn, enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet. Statistiken är väderberoende – vid bra väder ökar olyckorna och regniga somrar minskar dem. Hittills i år har sex barn omkommit drunkningsolyckor, jämfört med sju barn i fjol och tolv barn året innan.

”Små barn ska inte vara ensamma i vattnet”

Enligt Mikael Olausson, säkerhetsansvarig på Livräddningssällskapet, är den vanligaste drunkningsorsaken bland barn bristande tillsyn och många olyckor hade kunnat undvikas med enkla medel.

– Små barn ska aldrig lämnas ensamma i vattnet. Man ska vara på armlängds avstånd så att man snabbt kan ingripa, säger han och tillägger att barn ska helst vara i tolvårsåldern innan de kan lämnas att simma på egen hand.

– Men helst ska man inte bada ensam, även om man är simkunnig.

I olyckan i Vellinge övervakade 3 personer en klass om 40 badande barn.

– Vi har följt kommunens riktlinjer om att det ska vara minst 2 personer på plats, säger Vellinge kommuns utbildningschef Stefanie Sennervall som tillägger att olyckan nu utreds av både polis och kommunen och att all simundervisnng för tillfället lagts på is.

Simkunnighet på väg att bli en klassfråga?

Sverige har länge haft en hög simkunnighet och antalet drunkningsolyckor har fallit ned till ett hundratal personer varje år, jämfört med 350 för bara 50 år sedan.

Men, på Livräddningssällskapet oroar man sig för att siffrorna kan komma att stiga framöver, inte minst på grund av att många barn inte får den simundervisning de behöver. Många kommuner drar ned på simundervisningen då den är väldigt kostsam. Visserligen finns det många privata simskolor, men kapaciteten är begränsad och dessutom kostar det pengar, vilket kanske inte alla har råd med.

– Det finns en risk att simkunnighet blir en klassfråga, säger Mikael Olausson som efterlyser ett ”omtag” vad gäller simkunnighet och badsäkerhet, inte minst från kommunerna.

– Vi behöver behålla den simkunnighet vi har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.