Hör presidentkandidaternas ståndpunkter om svenskans vara eller inte vara i finska skolan. Foto: YLE

Presidentkandidater: Svenskan ska vara obligatorisk i finska skolan

Uppdaterad
Publicerad

De finska presidentkandidaterna möttes i en tvåspråkig valdebatt på finska Yle, och de flesta var överens om att svenskan ska förbli obligatorisk i skolan.

Presidentvalet i Finland är snart här och ser ut att bli ett rekordval.

När förtidsröstningen avslutades i onsdags hade över en och en halv miljon personer röstat, ett nytt rekord och motsvarar drygt 36 procent av alla röstberättigade i landet. Bland dem som röstade tidigt fanns den sittande presidenten Sauli Niinistö.

Frivillig svenska

I en direktsänd valdebatt på finska Yle diskuterade presidentkandidaterna flyktingpolitik, medlemskap i Nato och relationen till Ryssland. Men även frågor som berör Sverige och det svenska språket.

Presidentkandidaterna var så gott som eniga om att svenskan fortsatt ska vara ett obligatoriskt ämne i grundskolan. Sannfinländarnas kandidat Laura Huhtasaari var ensam om att kräva att det slopas.

– Jag förespråkar fritt språkval. Svenska ska fortsättningsvis ingå i undervisningen, men som ett frivilligt språk.

Internationell betydelse

Av kandidaterna var Huhtasaari den enda som genomgående talade finska i den tvåspråkiga valdebatten. Hon ville dock ha sagt att det faktum att hon är emot obligatorisk skolsvenska inte betyder att hon ­också är emot finlandssvenskar.

En av de som ifrågasatte henne var centerpolitikern Paavo Väyrynen som lyfte fram svenskans betydelse för Finlands internationella ställning och utrikespolitik.

– Finland är ett nordiskt land och det är ytterst viktigt att vi betonar den här delen av vår ställning. Steg för steg har Finland blivit ett baltiskt land delvis därför att Sannfinländarna varit emot svenskans starka ställning.

I Yles valkompass är Nils Torvalds från det Svenska folkpartiet den enda kandidaten som valt att inte ta ställning i frågan.

Ryska istället för svenska

Den nuvarande regeringen har haft ett förslag där barn som bor i östra Finland ska lära sig ryska istället för svenska i skolan. Socialdemokratiska kandidaten Tuula Haatainen och De grönas Pekka Haavisto kritiserade förslaget då det enligt dem riskerar att göra Finland mer baltiskt snarare än nordiskt.

Den första omgången av det finska presidentvalet drar igång på söndag den 28:e januari. Den sittande presidenten Sauli Niinistö förväntas behålla jobbet.

SVT Uutiset bevakar presidentvalet på sin hemsida svt.se/uutiset och sänder söndagen den 28 januari i SVT2 klockan 22.00 – 22.05 och 23.05 – 23.20. Programledare är Anita Karvonen och producent Pia-Mari Suomela. Sändningarna textas på svenska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Finland 2018

Mer i ämnet