Sverige avslutar evakueringen från Afghanistan Foto: Claudio Bresciani/TT/Försvarsmakten

Sverige avslutar evakueringen från Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Sverige avslutar nu evakueringen från Afghanistan.

Omkring 2 000 personer har evakuerats sedan talibanerna tog över makten i somras.

Men ett 60-tal personer som Sverige hade velat få ut finns fortfarande kvar i landet.

I dag avslutar Sverige evakueringsinsatsen från Afghanistan. De sista evakuerade personerna landade i ett annat land under förmiddagen.

– Det är personer som varit under direkt hot, transpersoner, journalister, feminister, de som jobbat för den svenska styrkan och deras familjer, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Under hösten har svenska myndigheter evakuerat totalt 848 personer från Afghanistan, utöver de som evakuerades i somras, uppger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

– Vi hade dystra utsikter i somras, men vi har lyckats få upp en operation som gjort att vi kan göra det här ganska storskaligt, säger Mikael Ribbenvik.

Men ett 60-tal personer på Sveriges lista fortfarande finns kvar i landet. Till största del är det personer som arbetat för Försvarsmakten och deras anhöriga. Ett tiotal är personer med andra evakueringsskäl, som mänskliga rättighets- aktivister och hbtq-personer.

– Det är en del vi inte kunnat få tag på. Det kan också vara så att de inte kunnat ta sig till de uppsamlingsplatser vi haft. Det har varit otroligt stora problem med hela den här operationen, säger Ann Linde.

Hon hoppas att det ska gå att få ut de sista personerna inom ramarna för UNHCR:s program.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.