Mycket att tänka på inför bilsemestern

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en hel del att hålla reda på för den som tar bilen på utlandssemestern. I vissa länder i Europa måste du ha varningstriangel och reflexväst i bagageutrymmet, i andra är det förbjudet med mobilsamtal eller med gps som varnar för fartkameror.

Det är bara i Sverige som det är tillåtet att tala i mobilen under körning utan handsfree. I Italien, Spanien och Portugal är även mobilsamtal med handsfree förbjudet.

Att ha gps som varnar för fartkameror är förbjudet i Frankrike och kostar 1 500 euro i böter.

En annan sak att kolla innan man ger sig i väg är försäkringsskyddet. Gäller min försäkring för bärgning om något skulle hända? Kan jag få en ersättningsbil?

I vissa länder är det obligatoriskt att ha med försäkringsbrev och registreringsbevis.

Givetvis ska man även se till att bilen är i bra skick och att den packas rätt och inte för tungt.

-Att ha rätt lufttryck i däcken är också viktigt, säger Mikael Höög på Motormännens riksförbund.

Att stanna och ta en paus med jämna mellanrum är en självklar sak under långkörning. Höög poängterar också att det kan bli långa timmar i bilen för barnen. Det gäller att ha något att sysselsätta dem med.

____________________________________

Checklista för bilsemestern från Konsument Europa.

Fakta: Vägavgifter och fartböter

* Ha alltid en blågul, internationell, skadeanmälan i handskfacket.

* Om något händer ska båda parter skriva under framsidan av skadeanmälan om man är överens. Tänk på att en underskrift kan räknas som ett erkännande i de flesta länder. Fotografera alla inblandade fordon så att registreringsnumret syns.

* Vissa länder har motorvägsavgifter. Att köra genom Frankrike kan kosta 1 800 kronor tur och retur.

* Fortkörningsböter måste ofta betalas på platsen. Om du inte kan det i Italien kan bilen bli beslagtagen.

* I Holland gäller väjningsplikt för bilar från höger i rondeller. Parkera inte fel. Bilen låses fast tills du har betalat.

Källa: Försäkringsbolaget If (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.