Greenpeaceaktivister utanför en Zara-butik i Stockholm. Foto: Greenpeace

Zara slopar giftiga kemikalier i kläder

Uppdaterad
Publicerad

Klädjätten Index, moderföretag för klädkedjan Zara, meddelar nu att man gör sig av med giftet nonylfenoletoxylat i kläderna, efter en Greenpeace-kampanj som engagerat flera hundra tusen.

En undersökning av Greenpeace, som publicerades under förra veckan, visar att det fanns halter av det hormonstörande giftet nonylfenoletoxylat i 89 av de 141 klädesplagg som köpts in från en rad internationella klädkedjor i 29 länder.

Fasar ut giftet

Nu meddelar klädjätten Inditex, moderföretag för klädkedjan Zara, att man kommer att fasa ut giftiga kemikalier ur hela sin leveranskedja till år 2020. ”I linje med Inditex långsiktiga hållbarhetsprogram inser Inditex det trängande behovet av att eliminera industriella utsläpp av alla farliga kemikalier”, skriver företaget.

– Vi är naturligtvis jätteglada. Och om världens största klädeskedja kan avgifta sin produktion till 2020 så finns det ingen anledning för andra klädföretag att inte följa efter, säger Greenpeacechefen Annika Jacobson till SVT Nyheter och fortsätter:

– Det visar på hur människor tillsammans kan förändra ganska komplexa miljöproblem och det känns väldigt positivt.

Flera kända märken

Greenpeace har sedan 2011 förhandlat med Zara om att fasa ut miljögifter, men det var efter Greenpeace kampanj, som engagerade drygt 300.000 människor, som Zara meddelande nyheten.

Undersökningen, som Greenpeace gjort, listar 20 välkända modemärken vars kläder innehåller det giftiga ämnet. Bland dem Levis, Jack And Jones, Calvin Klein och Vero moda. Se hela listan r.

Gifter i kläder

  • Greenpeace har funnit giftiga kemikalier i två tredjedelar av 141 testade klädesplagg från 20 olika klädmärken.
  • Gifterna man funnit är: – Nonylfenoletoxilater – Ftalater – Cancerogena aminer som finns i vissa azo-färgämnen.
  • Dessa gifter är ofta persistenta, dvs. svåra att bryta ned, och dessutom är de vattenburna. På så sätt påverkar gifterna inte bara närmiljön i anslutning till fabriker som släpper ut föroreningar, utan kan transporteras via vatten över hela jorden. Vissa ämnen har till och mer påträffats i isbjörnar i Arktis.
  • Gifter frigörs i hela processen, från tillverkning, till användning och förbrukande, till exempel när man tvättar sina kläder. På så sätt kan desss gifter hanma i vattentäkter i våra egna närmiljöer.

Källa: Greenpeace

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.