Efter att ha begärt ut utgifterna för de olika projekten visar det sig att det bara är två myndigheter som ligger i närheten av regeringens vision. Foto: TT

SVT Nyheter avslöjar: Miljonfiasko för regeringens Metoo-satsning – klarar inte av att använda pengarna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Vänsterpartiet stoltserade i somras med ett rejält kraftpaket för att komma tillrätta med många av de problem som uppdagades i samband med #metoo-uppropet. Men när SVT stämmer av med myndigheterna som fått i uppdrag driva projekten framgår att man inte alls klarat av använda medel från det plötsliga miljonregnet.

I vårändringsbudgeten föreslog regeringen 120 miljoner kronor extra för 2018 för att på ett kraftfullt sätt arbeta med metoo-relaterade frågor.

– Det är viktiga investeringar i vårt gemensamma samhällsbygge, sade jämställdhetsminister Lena Hallengren då.

Men när SVT Nyheter följer upp hur pengarna har använts blir det tydligt att det har varit svårt att använda de extra medel som givits. 60 miljoner fick myndigheterna förvalta själva – och bara hälften har använts.

Flera projektledare konstaterar att tidsaspekten varit ett problem i projekten, vars medel ska användas innan sista december. Och att myndigheterna inte klarar av att använda sina medel i projekten, är en ovanlig situation.

Källa: ”Man ville visa krafttag”

En källa med god insyn menar att det handlat om snabba politiska beslut som varit ogenomtänkta.

– Man ville visa krafttag. Men kan man inte ämnet är det svårt att hamna rätt. Pengarna i sig hade gjort en fantastiskt stor nytta – om man hade fått tre år på sig, berättar personen för SVT.

Efter att ha begärt ut utgifterna för de olika projekten visar det sig att det bara är två myndigheter som ligger i närheten av regeringens vision. Flera myndigheter har inte ens mäktat med att göra av med hälften av extrapengarna.

”Man känner en stor frustration”

När man räknar samman myndigheternas prognoser visar det sig att ungefär hälften av pengarna som de själva förfogat över – drygt 30 miljoner kronor – kommer behöva betalas tillbaka till staten.

En källa som SVT talat med uttrycker besvikelse över hur frågan hanterats. 

– Man känner en stor frustration. Man vet att pengarna behövs, det är framförhållningen som saknas.

SVT har sökt ansvarig minister Lena Hallengren, som avböjt att svara på våra frågor om Metoo-satsningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer