Jenny Westerstrand, ordförande för Roks, reagerar starkt på vilka förutsättningar myndigheterna har fått i projekten. Foto: TT

Kvinnojourernas riksförbund kritiskt till regeringens Metoo-satsning: Det blir symbolpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av pengarna från regeringens Metoo-satsning kommer behöva betalas tillbaka. När SVT Nyheterna visar siffrorna för Jenny Westerstrand, ordförande för Roks, reagerar hon starkt på att myndigheterna bara haft sex månader på sig att använda Metoo-miljonerna.
– Det blir nästan provocerande, säger hon till SVT Nyheter.

I vårändringsbudgeten föreslog regeringen tillsammans med Vänsterpartiet 120 miljoner kronor extra för 2018 för att på ett kraftfullt sätt arbeta med metoo-relaterade frågor. Men myndigheterna har haft svårt att på den begränsade tiden klara av att göra åt medlen som getts till projekten. Källor vittnar om att det är just tidsramarna som har inneburit betydande problem för myndigheterna att fullfölja regeringens storsatsning.

Jenny Westerstrand känner igen problematiken och ser allvarligt på hur satsningen har genomförts.

– Finns det inga medel efter de här månaderna blir det symbolpolitik kring en väldigt viktig fråga, säger hon till SVT Nyheter.

Pengarna riskerar att bli ett problem

Hon menar att pengarna i sig är bra och behövs, men att den här typen av plötsliga satsningar riskerar att stjälpa snarare än hjälpa.

– Människor tänker tillslut att det här är uttjatat och överfinansierat. Man borde nästan tänka lite mer som ”kill your darlings”. Det kan bli ett problem med pengarna, säger hon.

SVT har sökt ansvarig minister Lena Hallengren, som avböjt att svara på våra frågor om Metoo-satsningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer