SVT:s Bo Inge Andersson om Bhutto: En korrumperad medieälskling?

Uppdaterad
Publicerad

Utan tvekan är hon en älskling för medierna i väst. Frågan är hur Benazir Bhutto trots dagens jubel kommer att ses i Pakistan. Hon har ett förflutet förknippat med kaos och korruption. Jublet är nog mest tecken på att alternativen är så dåliga.

Hon var premiärminister två gånger under 80- och 90-talen. Förhoppningarna var stora men då blev besvikelsen stor. Men med sin karisma och med sin framtoning som också tilltalar västmedierna har hon en stark position. Om nu allt annat går väl för henne.

Anklagelserna för korruption handlar om fantastiska miljardbelopp. Frågan är hur mycket hon var inblandad och hur mycket som rör hennes man. Hon och anhängarna menar att fienderna hittat på alltihop.

Högt på korruptionslista

Men även mera oberoende rapporter visar på pinsamma omständigheter. (Pakistan ligger på plats 138 av 175 i en rankinglista över korrumperade länder.)

Många menar också att när hon – efter att han fördrivits från sin första period som premiärminister – kom tillbaka blivit arrogant och maktlysten.

Det var delvis under hennes styre som talibanerna – inne i Pakistan ?växte sig starka med stöd av Pakistans underrättelsetjänst. De tog sedan över Afghanistan och lät i sin tur al-Qaida växa sig starkt i Afghanistan. Följderna vet vi. Den globala terrorismen föddes.

Men hon blev världens första muslimska premiärminister, vilket har en enorm symbolverkan som förstärks av att hon också vet att spela på västliga strängar: Hon gick först i en kristen missionsskola i Karachi, sen studerade hon på Oxford och Harvard.

Symbolvärde

Nu har talibaner, al-Qaida och allehanda andra muslimska extremister hotat skicka självmordsbombare mot henne. Hennes svar på hotet visar hennes slagfärdighet: Det kan de inte göra. Islam förbjuder mord på kvinnor och förbjuder självmordsattacker. Också det ett uttalande av symbolvärde utanför landets gränser.

Problemet är att hon, innan hon återvände, fick löfte om amnesti för korruptionsanklagelserna av landets diktator, generalen-presidenten Musharraf, som för någon vecka sedan lät sig på nytt väljas till president på tvivelaktiga lagliga grunder.

Hon tycks ha gjort ett avtal med presidenten: Han stannar kvar som president. Hon blir premiärminister. Om det blir så är osäkert. Högsta Domstolen ska ta ställning både till valet och till amnestin. Och domstolen har länge varit på kollisionskurs med Musharraf. Vill det sig illa kan hon istället hamna i fängelse.

Det är nog klart att det ökande våld som noterats i Pakistan gör att folk vänder sig bort från generalen. Men frågan är vad Bhutto kan göra.

Militanta vill bekämpa

Det finns militanta grupper som onekligen vill bekämpa henne. Ökar våldet i stället? Ingen vet.

I gränstrakterna till Afghanistan har al-Qaida och talibanerna övertaget. USA hoppas att Bhutto ska hjälpa till att slå till i dessa områden; Musharraf har av många setts som alltför slö och rädd i den kampen.

Men frågan är vad hon kan göra. Också här kan det i själva verket handla om motsatsen – mer våld. Ingen vet.

Pakistans framtid är ett frågetecken trots dagens jubel.

Och man ska komma ihåg att detta är ett land som – bredvid Irak – kan skapa ytterligare tusentals och åter tusentals nya terrorister.

BO INGE ANDERSSON

utrikeskommentator Rapport/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.