SVT:s utrikesreporter: ”Propagandan har skruvats upp”

Uppdaterad
Publicerad

Tonläget i ryska medier har skruvats upp. Budskapet är nu att Ryssland kanske blir tvunget att agera mot Ukraina för att skydda invånare i Donbass. Det säger SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson som är på plats i Moskva.

– Man pratar mycket om att man absolut inte vill attackera, men att man kanske blir tvungen.

I ryska medier rapporteras det om massmord av civila och att ryskstödda separatister i östra Ukraina beskjutits. Samtidigt har ukrainsk polis under dagen visat bilder på vad som uppges vara en förskola som beskjutits av samma separatister.

Motstridiga uppgifter om ryska trupper

Ryssland står också fast vid uppgiften om att ryska förbanden har dragit tillbaka från gränsen till Ukraina. Men varken Natoländerna eller EU håller med om den beskrivningen.

– Än så länge har vi inte sett några tecken på nedtrappning på marken. Tvärtom ser vi att uppbyggnaden fortsätter, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Provokation sannolik

USA:s president Joe Biden har under kvällen varnat för att en invasion av Ukraina kan ske inom de närmsta dagarna. Han upprepade också uppgifterna om att Ryssland vill provocera fram stridshandlingar.

En sådan provokation är mycket sannolik, SVT:s korrespondent Elin Jönsson.

– Om man ser till det som sprids i ryska medier så talar man om att det pågår attacker mot Donbass från den ukrainska sidan. Det tyder på att man anser sig vara tvungen att agera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.