SVT:s rysslandskorrespondent om toppmötet Putin-Kim

Uppdaterad
Publicerad

Kim Jong-Uns besök i Ryssland kommer inte att lösa dödläget på Koreahalvön eller kunna lätta på trycket från sanktionerna mot landet. Den analysen gör Bert Sundström, SVT:s korrespondent i Moskva.

– Det är ett viktigt möte både för Putin och Kim. Det signalerar till omvärlden att de kan prata med varandra medan mötet mellan Kim och Trump inte gick särskilt bra alls, säger Bert Sundström.

Enligt Bert Sundström handlar mötet om två saker för Kim och Nordkorea: Kärnvapennedrustningen som man lovat USA, men som det går så där med och så sanktionerna som landet drabbats av eftersom man inte uppfyller sina löften. Nu hoppas man att Ryssland ska kunna hjälpa till.

Men enligt Bert Sundström blir det svårt för Ryssland att göra något. Dessutom är landet, till skillnad från Kina, inte särskilt intresserade av att stötta den nordkoreanska regimens makt.

– Ryssland har gått med på de internationella sanktionerna mot Nordkorea och är tvingade att följa dem. Så för rysk del handlar mötet om att visa att man stärkt sin position runt Korea och den delen av världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.