Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nackspärr, magförgiftning och spränghuvudvärk. Se mardrömsveckan i klippet. Foto: Simon Krona

SVT testar: En arbetsvecka utan kaffe

Uppdaterad
Publicerad

Hur skulle du klara dig om världens kaffeproduktion stryps? Vår reporter försökte sluta tvärt under en arbetsvecka – med stora abstinensbesvär som följd.

Kaffets framtid ser mörk ut. Klimatförändringarna gör att områdena som i dag lämpar sig bäst för kaffeodling kommer att minska med 50 procent till 2050, enligt en studie som publicerades januari 2022 i den vetenskapliga tidsskriften Plos one.

Olika abstinensbesvär

Samtidigt kan det bli svårt för den som vill bli koffeinfri. Abstinensbesvären varierar från person till person och kan vara alltifrån milda till svåra. Det kan handla om trötthet, nedstämdhet och koncentrationssvårigheter, medan vissa klarar sig helt utan besvär.

Vissa studier pekar på att huvudvärk förekommer hos hälften av de som upplever koffeinabstinens. Symptomen visar sig vanligtvis 12 till 24 timmar efter koffeinstoppet och kan i värsta fall pågå i uppemot nio dagar.

Se hur det gick för vår reporter som försökte klara sig utan koffein i en arbetsvecka i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.