– Att amerikanska ekonomer och företagschefer kommer och frågar hur svenska fackföreningar fungerar och att vi får beröm för vår kollektivavtalsmodell, det trodde jag inte när jag åkte hit, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Arena för marknadsekonomi
Det var första gången en svensk fackföreningsledare var med vid det Världsekonomiska forumet i Davos, där över 2500 deltagare var med förra veckan. De flesta är chefer i internationella storföretag eller politiker och ekonomer. Davos har länge setts som en arena för mer marknadsekonomi, avregleringar och frihandel, men där deltar också olika intresseorganisationer.
Avtal och höjda reallöner
Inför Världsforumet presenterades rapporter som talade om riskerna med ökade klyftor mellan fattiga och rika i världen och hög arbetslöshet.
– Den stora debatten här har handlat om hur vi ska få fart på ekonomin och också om hur vanliga löntagare ska få mer inkomster och mer att konsumera för och på så vis få igång en ekonomi som i Europa har stagnerat, med väldigt hög arbetslöshet, det har varit intressant, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
– Många amerikaner har talat med mig, berättat att den stora medelklassen i USA inte har fått reallöneförbättringar sen 1980-talet, på 30 år har lönerna stått still, medan vi i Sverige ökat reallönerna och då frågar de mig hur vi gör detta.
Facket del av lösningen
– Då får jag berätta om fackliga organisationer och ansvarsfulla och balanserade kollektivavtal, så helt plötsligt är vi en del av lösningen inte en del av problemet som det ofta låtit förr om åren bland ekonomer här, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Vill amerikanska storföretagsledare verkligen har mer fackliga avtal och fackliga organisationer?
– Jag är inte naiv, men de ser problemen, och allt mer forskning och rapporter visar att utan reallöneökningar stannar tillväxten på låg nivå. Ekonomiska realiteter gör att det finns intresse för kollektivavtal och för minimilöner och bättre villkor för arbetare i fattiga länder, som ju numera ingår i alla internationella storbolags underleverantörer, hoppas Karl-Petter Thorwaldsson.
Han jämför Davos med Almedalen och säger att han upplevt att det finns bredd på ämnen och ett intresse att lyssna på olika synpunkter och idéer.