Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Brexit – vad händer nu? Foto: SVT

Brexit – vad händer nu?

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna gör en helomvändning i frågan om EU. Partiet kommer inte längre att driva frågan om att Sverige ska folkomrösta om att lämna EU. Det uppger SD:s EU-parlamentariker Peter Lundgren till SVT Forum.

Enligt EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) så är bakgrunden till SD:s vändning i EU-frågan att de EU-kritiska partierna inklusive Sverigedemokraterna sannolikt kommer att vinna mark i EU-valet. Partiet ser då en större möjlighet att utöva inflytande.  

– För första gången finns en rejäl chans att reformera EU inifrån. Det är också det vi kommer att arbeta för under den kommande mandatperioden, och även det vi kommer att driva i valrörelsen, säger Peter Lundgren (SD).

Kursändring

Sverigedemokraterna gick till val med krav på folkomröstning om EU i riksdagsvalet 2018. Då hyllade man brexit och det vägval Storbritanniens folk hade gjort. Nu vill man inte att Sverige ska gå samma väg. I en debatt om brexit i SVT Forum på tisdagen så gav Peter Lundgren besked om kursändringen.

– Vi säger ju alltid att vi är ett pragmatiskt parti, vi försöker förhålla oss till verkligheten och till hur den ser ut. När vi nu ser att vi kan vara med och reformera inifrån, så ser vi det som ett bättre alternativ att pröva.

Peter Lundgren utesluter inte att Sverigedemokraterna kommer att återgå till att driva frågan om en folkomröstning om EU i framtiden men anser att det i nuläget inte är det bästa för Sverige.

”Ta lärdom”

Henrik Gustafsson som är Sverigedemokraternas information- och presschef vill tona ned Peter Lundgrens uttalande i ett mejl till SVT Nyheter.
”Jag tolkar Peters intervju som ett sätt att försöka resonera och diskuterades kring det skett med anledning av brexit.”

I övrigt handlar diskussionen om turerna kring Storbritanniens utträde ur EU med EU-parlamentarikerna Marita Ulvskog (S), Gunnar Hökmark (M) och Peter Lundgren (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer