Budget, brexit och klimatet

Uppdaterad
Publicerad

I veckans EU-magasin kommenteras och analyseras besluten på senaste toppmötet och debatterna i EU-parlamentet decembersession.

EU:s medlemsländer är överens om budget och rättsstatsmekanismen men är verkligen sista ordet sagt?

På senaste toppmötet enades stats- och regeringscheferna slutligen om budget och räddningspaketet. Budgeten har varit hotad av ett veto från Ungern och Polen eftersom länderna har invändningar mot den mekanism som gör att pengar från EU-budgeten kan hållas tillbaka från länder som bryter mot de grundläggande rättsstatsprinciperna. Med Susanne Palme, Ekots EU-kommentator

EU-magasinet 2020

Höjda mål när det gäller klimatet men kommer de att få avsedd effekt?

På senaste toppmötet nåddes enighet om höjd målsättning när det gäller att få ner utsläppen av växthusgaser. De ska ner med 55 procent till år 2030. Tidigare var målet 40 procent.

– Det är ett stort steg. Redan 40 procent var ju ett åtagande. Det här innebär att takten för alla sektorer som nu måste ställa om, som transporter, jordbruket, industrin, ökar ännu mer, säger Erika Bjerström, SVT:s klimatkorrespondent.

Hur förbereder sig svenska företag för britternas fulla utträde ur EU om två veckor?

Trots att otaliga deadlines passerats fortsätter förhandlingarna med Storbritannien om brexit. Om det blir ett avtal och hur det i så fall skulle se ut återstår att se men oavsett vilket påverkas relationerna mellan svenska och brittiska företag och marknader.  Med Emma Sävenborg, brexitsamordnare på Kommerskollegium.

Programledare: Niklas Svensson.

Från 17 december.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-magasinet 2020

Mer i ämnet