EU-magasinet – brexit och jordbruket

Uppdaterad
Publicerad

Är det möjligt att få fram ett avtal i brexitförhandlingarna över huvud taget och hur går det med jordbruksförhandlingarna?

Det är tre stötestenar i brexitförhandlingarna som återstår att lösa – lika spelregler för den inre marknadens skull, styrningen och fisket.

Storbritannien hade satt den 15 oktober som deadline för förhandlingarna, men den tidpunkten passerade. Trots det vill varken EU eller Storbritannien rucka på sina positioner för att förhandlingarna ska gå i lås. Britterna vill ha ett avtal som liknar det som EU har med Kanada.

EU-magasinet 2020

Journalisten Henrik Brors, som bevakat EU väldigt länge och SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson försöker reda ut läget.

JORDBRUKSPENGARNA

En tredjedel av långtidsbudgeten ska fördelas inom jordbrukssektorn. Frågan är hur stor del som ska gå till miljöomställning och om pengar då kommer att tas från inkomststödet till bönderna? Hur snabbt kan man ställa om till ett hållbart jordbruk?

Jordbruksfrågorna diskuteras av Sofia Sollén-Norrlin, Ekologiska lantbrukarna och Sofia Björnsson, jordbrukspolitisk expert, LRF.

Programledare är Niklas Svensson.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-magasinet 2020

Mer i ämnet