Det ideologiska landskapet

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en kamp om det ideologiska landskapet numera. Ska det bli nya block eller kan det bli ett tvåblockssystem, är en av frågorna som forskaren Henrik Ekengren Oscarsson ställer, men han har inget svar ännu.

När det gäller hur kända partiledarna är har SOM-institutet länge mätt den frågan. Tittar man på den första mätningen som gjordes när de blev partiledare är Mona Sahlin den som väljarna kände bäst till , hela 99 procent kände till henne. Nummer två listan är Gudrun Schymann med 98 procent.

Vänster-högerskalan är fortfarande gilitig menar Henrik Ekengren Oscarsson. När man tittar på vilket parti som de egna sympatisörerna ogillar mest ser man att Moderaternas och Kristdemokraternas sympatisörer ogilllar flera andra partier mer än Sverigedemokraterna numera, medan Liberalernas sympatisörer fortfarande tycker sämst om Sverigedemokraterna.

Arrangör: SOM-institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.